Antena 3 CNN Actualitate 100 de Minute. CEDO, decizie împotriva imunităţii absolute a preşedintelui

100 de Minute. CEDO, decizie împotriva imunităţii absolute a preşedintelui

100 de Minute. CEDO, decizie împotriva imunităţii absolute a preşedintelui
Sursa foto: Foto: Antena 3
03 Dec 2014   •   18:30
CEDO a condamnat Republica Moldova după ce instanţele au scos de pe rol un proces al fostului preşedinte, Vladimir Voronin, pe motiv că acesta ar beneficia de imunitate absolută.

Hotărârea CEDO se referă la un dosar în care preşedintele Vladimir Voronin a fost acuzat de calomnie. CEDO a fost sesizat de lideri ai opoziţiei de la Chişinău, care l-au acuzat de calomnie, în intervalul 2004 - 2007, pe preşedintele de atunci, Vladimir Voronin. Dosarul nu a mai fost judecat însă de instanţele din Moldova, care au stabilit că Voronin beneficia de imunitate prezidenţială.

CEDO a stabilit că justiţia din Republica Moldova nu a menţinut un “echilibru corect” între necesitatea protejarii libertăţii de exprimare a preşedintelui şi “interesul reclamanţilor de a obţine un răspuns motivat la sesizări”. Conform judecătorilor de la Strasbourg, justiţia din Republica Moldova ar fi trebuit să analizeze dacă preşedintele a făcutafirmaţii calomnioase”.

Potrivit luju.ro, situaţia din cauza căreia Republica Moldova a suferit condamnarea la CEDO este similară cu ceea ce s-a intamplat în România, în perioada în care PICCJ şi DNA au fost conduse de Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi, când dosarele lui Traian Băsescu au fost suspendate pe motiv de imunitate absolută.

De altfel, chiar şefa DNA recunoştea recent că Traian Băsescu nu poate fi anchetat decat după terminarea mandatului de preşedinte.

Informaţiile au fost prezentate de Andreea Sava în emisiunea 100 de Minute de la Antena 3.



×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close