Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute. O regăsire emoționantă. Un torționar își cere iertare de la victima sa

100 de minute. O regăsire emoționantă. Un torționar își cere iertare de la victima sa

100 de minute. O regăsire emoționantă. Un torționar își cere iertare de la victima sa
Sursa foto: foto: captura Antena 3
09 Apr 2019   •   22:29

Augustin Lazăr și-a prezentat marți scuze instituționale după ce Antena 3 a aflat, ceea ce dânsul nu avea cum să uite că, ani de zile în pixul său stătea trimiterea la instanță a propunerii de eliberare condiționată sau refuzul de eliberare condiționată pentru niște oameni care trăiau adevărate orori pentru faptul că erau considerați adversari ai regimului ceaușist.

"Ce înseamnă aceste scuze - vreau să vă gândiți bine și să vă uitați cu ochii cuveniți la Augustin Lazăr care spune el că așa își cere scuze. Cum facem asta? Cu un fragment din emisiunea lui Carmen Avram, "În premieră".

Uneori cruzimea oamenilor atinge cote atât de mari încât devine greu să-i credem pe cuvânt pe cei care au trăit aceste episoade. Un exemplu, Experimentul Pitești, gândit de sovietici, aplicat de comuniști în cea mai cruntă închisoare care a existat vreodată în România. Acolo, unii deținuți erau transformați în torționari și-și schingiuiau colegii pentru a-i obliga să uite de Dumnezeu și să creadă doar în partid", a spus Alessandra Stoicescu.

Un om care a suferit o astfel de metamorfoză s-a căit atât de mult pentru faptele sale încăt după închisoare i s-a dedicat cu totul lui Dumnezeu și-a devenit călugăr. Scopul vieții lui timp de decenii a fost să-l găsească pe cel pe care l-a torturat cel mai mult și să-i ceară iertare. Lucru care s-a și întâmplat.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a exprimat, marţi, "scuze instituţionale pentru practicile discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară".

”În calitate de conducător al Ministerului Public doresc să exprim scuze instituționale pentru practici discutabile înainte de 1989. Personal, doresc să îmi exprim regretul pentru dramele trăite de luptătorii anticomuniști, cărora le datorăm faptul că astăzi trăim într-o țară democratică”, a spus Augustin Lazăr.

×
Subiecte în articol: 100 de minute
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close