Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Scandal și amenințări cu proteste după modificările anunțate la Legea salarizării

100 de minute: Scandal și amenințări cu proteste după modificările anunțate la Legea salarizării

18 Mai 2016   •   17:59

România este pe cale să explodeze din cauza legii salarizării. Sunt anunţate proteste masive de stradă şi chiar boicotarea alegerilor locale pentru că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de sumele propuse de Guvern pentru bugetari.

Nu este exclusă nici o grevă generală în sistemul de învăţământ, la final de an, când urmează încheieri de medii şi examene importante.

Învățământul superior românesc nu primește creșteri salariale în urma modificărilor care vor fi aduse sistemului de salarizare în sectorul bugetar iar reprezentanții acestui sector au afirmat că nu își asumă proiectul de act normativ și că vor decide în zilele următoare cum vor reacționa.

Principalele modificări în salarizarea bugetarilor

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, citată de Agerpres, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

×
Subiecte în articol: legea salarizarii 100 de minute
Parteneri
Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi, chiar dacă au cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină
x close