Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Scandal uriaş. Lege ca Parlamentul să aibă propria sa armată. Ce spune iniţiatorul proiectului

100 de minute: Scandal uriaş. Lege ca Parlamentul să aibă propria sa armată. Ce spune iniţiatorul proiectului

100 de minute: Scandal uriaş. Lege ca Parlamentul să aibă propria sa armată. Ce spune iniţiatorul proiectului
02 Noi 2016   •   16:22

Garda Națională a României va avea în compunere atât forțe terestre, cât și forțe aeriene. Forțele terestre vor fi alcătuite din opt brigăzi de infanterie sau brigăzi mecanizate, o brigadă de geniu și o brigadă de artilerie terestră după standarde NATO, organizate pe câte șase batalioane. 

Forţele aeriene ar urma să fie alcătuite din opt baze dotate cu elicoptere de luptă și avioane de transport, precum și cu avioane de vânătoare "de producție autohtonă", organizate pe escadrile, patrule și celule. Brigada de geniu ar urma să fie dislocată în Deva, iar Brigada de artilerie terestră în Brăila. Garda Națională va avea totodată opt inspectorate regionale, în București, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Focșani și Constanța. 

Personalul Gărzii ar urma să aibă două componente: personal permanent în proporție de 35 %, format din militari trecuţi în rezervă şi retragere, cu vârste până în 65 de ani și personal voluntar în proporție de 65 %, care vor beneficia de indemnizaţii, dar şi de scutirea unor taxe şi impozite locale. 

Deputatul Eugen Nicolicea şi-a justificat propunerea de înfiinţare a unei armate pe existenţa riscurilor de dezastre naturale, dar şi pe lipsa tot mai accută a militarilor din structurile existente, a căror existenţă pe timp de pace nu se mai justifică. 

Proiectul de lege mentionează necesitatea înființării acestei structuri de protecție a populației în situații de urgență, dar și evitarea situațiilor în care structurile profesioniste și societățile de pază sunt folosite pentru rezolvarea situațiilor de criză internă sau a menținerii ordinei publice pe timpul desfășurării unor evenimente culturale, sportive, religioase. Daca Parlamentul va vota proiectul legislativ privind infiintarea Garzii Naționale a României, iar preşedintele Iohannis va promulga legea, aceasta poate fi pusă imediat în aplicare. 

Deputatul Eugen Nicolicea a intrat prin telefon în emisiunea 100 de minute şi a explicat de ce ar fi nevoie de o astfel de Gardă Naţională. „Această iniţiativă a fost pentru prima data dezbătută în 2013 la MApN. În urma consultării cu Garda Naţională din Alabama a decis că românii sunt interesaţi cum ar putea constitui o Gardă Naţională pentru a reduce costurile militare. Reamintesc, Garda Naţională a SUA e o reţea de rezervişti veche de câteva secole şi funcţionează. (...) Pentru înfiinţare este reducere de costuri”, a declarat Nicolicea. 

×
Subiecte în articol: 100 de minute proiect de lege
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close