16 cutremure în 24 de ore. Un alt seism s-a produs la Galaţi, în timp ce seismologii dezbăteau documentul care prezintă cauza fenomenului

de S.T.    |    M.Z.    |    03 Oct 2013   •   22:34
16 cutremure în 24 de ore. Un alt seism s-a produs la Galaţi, în timp ce seismologii dezbăteau documentul care prezintă cauza fenomenului
Update 22.34 - Un alt cutremur a avut loc în Galaţi, joi seara, în timp ce seismologii dezbăteau în studioul Antenei 3 documentul care prezintă cauza seismelor înregistrate în ultima vreme în acea zonă.


UPDATE 15:20 -
Autorităţile le-au promis localnicilor din satul Izvoarele că în zonă se va afla un geolog de la Institutul de Fizică a Pământului, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicaţii.

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs 78 de cutremure dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Valentin Boldea, şef DSP Galaţi, a declarat, joi, la Antena 3, că nu există focare la nivelul zonelor afectate de cutremure.

UPDATE 15:00
- Premierul Victor Ponta a cerut un raport de la autorităţi, referitor la seismele produse în Galaţi. Termenul de predare al raportului este 14 octombrie.

UPDATE 12: 40
- Încă un cutremur a avut loc la Galaţi. Seismul a avut magnitudinea de 3,8 şi s-a înregistrat la o adâncime de 4 kilometri.

În total, nouă cutremure au avut loc astăzi la Galaţi.


Localnicii din satul Izvoarele sunt disperaţi. Oamenii au blocat drumul care duce spre Slobozia-Conachi şi cer autorităţilor să afle cauza seismelor tot mai dese şi să ia măsuri.

Premierul Ponta, a declarat, joi, că seismele din zona Galaţi sunt monitorizate cu toţi specialiştii aflaţi la dispoziţie, iar Prefectura şi Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă sunt pregătite "pentru orice fel de situaţie".

Cutremurele din zona Galaţi ar trebui să înceteze în perioada următoare, spun seismologii.

"E greu de spus cât de mult va continua. Energiile au o anumită limită, fenomenul uşor uşor ar trebuie să se termine", a declarat Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), joi, la Antena 3.

Directorul INFP a mai spus că fenomenul este unul neobişnuit şi că astăzi va trimite în zonă mai mulţi specialişti pentru a face măsurători.


UPDATE
- Locuitorii din satul Izvoarele, judeţul Galaţi, nu mai au linişte din cauza cutremurelor. Opt cutremure au avut loc în această dimineaţă în Galaţi, iar 22 este totalul seismelor din ultimele 11 zile.

Ştirea iniţială

Un cutremur cu magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter s-a produs joi dimineaţă în Moldova, zona Galaţi, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Acesta este cel de-al 19-lea cutremur produs în zonă în ultimele 11 zile.

Seismul s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, având intensitatea în zona epicentrală I pe scara Mercali. Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost Galaţi (15 km), Brăila (31 km), Măcin (37 km), Tecuci (53 km), Focşani (60 km).

Localnicii din comuna Izvoarele, din Galaţi, nu mai pot bea apă din fântâni. După numeroasele cutremure din ultimele zile, apa a devenit albicioasă şi are un miros înţepător.

Citeşte şi:

FIERBE pământul la Galaţi. Trei plăci tectonice se zguduie în adâncuri, iar oamenii se tem de o CATASTROFĂ

Ponta, despre seismele produse la Galaţi: Nimeni nu trebuie să intre în panică. Cunoaştem fenomenul şi îl monitorizăm

Parteneri
x close