Antena 3 CNN Actualitate 19 ani de la mineriada din 13 ? 15 iunie 1990

19 ani de la mineriada din 13 ? 15 iunie 1990

19 ani de la mineriada din 13 ? 15 iunie 1990
Sursa foto: Mineriada
13 Iun 2009   •   09:39

Sâmbătă se împlinesc 19 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, o pagină neagră în istoria post-decembristă a României. În acele zile, sute de protestatari din Piaţa Universităţii au fost bătuţi cu sălbăticie de minerii veniţi din Valea Jiului. Alte câteva sute au fost arestaţi de poliţie şi torturaţi. Bilanţul neoficial al evenimentelor vorbeşte şi despre 188 de morţi.

Evenimentele sângeroase din 13-15 iunie 1990 au fost precedate de manifestaţiile din Piaţa Universităţii. Mii de oameni s-au adunat aici încă din 22 aprilie pentru a cere eliminarea din viaţa publică a foştilor demnitari comunişti. În dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, forţele de ordine au făcut primele arestări în Piaţa Universităţii. Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi forţele de poliţie.

A doua zi, patru garnituri de tren pline cu mineri din Valea Jiului au venit în Capitală. Liderii minerilor susţineau că vor "curăţa" capitala de protestatari.

Piaţa Universităţii, platoul din faţa Teatrului Naţional, dar şi Televiziunea Română au fost ocupate în scurt timp de minerii conduşi de Miron Cozma. Ei au pătruns în incinta Facultăţii de Geologie, unde au ocupat balconul, devenit în acele zile simbolul libertăţii de opinie. Au fost devastate apoi sediul Ligii Studenţilor, Facultatea de Litere şi cea de Matematică, Institutul de Arhitectură Ion Mincu, dar şi sedii de partide.

Numeroşi profesori şi studenţi au fost bătuţi cu sălbăticie. Aceeaşi soartă au avut-o şi alţi manifestanţi din Piaţa Universităţii.

În 15 iunie, ortacii lui Miron Cozma au fost duşi la complexul expoziţional Romexpo, unde şeful statutului, Ion Iliescu, le-a mulţumit pentru acţiunea lor prin care au salvat democraţia din România. Imediat după aceasta, minerii au fost conduşi la trenurile care îi aşteptau în Gara de Nord şi transportaţi înapoi în Valea Jiului.

În urma lor au rămas victimele. Peste 1.300 de oameni au fost arestaţi. Oficial, au existat şapte morţi. Neoficial, însă, se vorbeşte de 188 de oameni ucişi în zilele 13 ? 15 iunie 1990.

Antena 3

×
Subiecte în articol: mineriada Miron Cozma Ion Iliescu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close