Antena 3 CNN Actualitate 20.000 de profesori, la cel mai mare protest din ultimii ani, în Bucureşti | Iohannis, discuţii cu o delegaţie a protestatarilor la Palatul Cotroceni

20.000 de profesori, la cel mai mare protest din ultimii ani, în Bucureşti | Iohannis, discuţii cu o delegaţie a protestatarilor la Palatul Cotroceni

Mii de profesori din întreaga ţară sunt, în această dimineaţă, din nou, în drum spre Bucureşti. În total, sunt aşteptate peste 20.000 de cadre didactice la ceea ce se anunţă a fi cel mai mare protest din ultimii ani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   10:40

Update 15:45  Liderii sindicali au ieșit de la discuțiile cu Iohannis. Simion Hăncescu: A promis că se va implica! Vom lua o decizie. Nu e vorba să facă cineva un pas înapoi.  

Update 15:05 - 20.000 de profesori strigă acum la Cotroceni: Nu cedăm! Zeci de autocare cu care cadre didactice au venit din alte județe sunt oprite pe porțiunea dintre Podul Basarab și Piața Leu.

Update 14:40 Reprezentanţii sindicaliştilor au ajuns deja la Palatul Cotroceni şi au intrat în incintă, urmând să poarte discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. Dialogul efectiv începe la ora 15:30. O parte din manifestanţi au ajuns deja la Preşedinţie, iar coloana continuă să se alinieze în dreptul sediului preşedintelui.

Update 14:30 Forţe impresionante de ordine la Palatul Cotroceni. Tot mai multe garduri aduse de jandarmi la poarta palatului prezidenţial. Circulaţia a fost oprită. 

Update 13:45 Preşedintele Klaus Iohannis va primi o delegație a cadrelor didactice, după ce vor ajunge la Cotroceni, conform unor surse oficiale.

Update 13:05 Cei peste 15.000 de protestatari au plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Coloana de manifestanți este deschisă de un grup care poartă o pancartă de mari dimensiuni cu mesajul: „Vrem salarii decente”. „România, trezește-te, Fără educație moare orice nație”, scandează cadrele didactice.

Update 12:45 Sindicatele din educație au anunțat, după noile discuții de la guvern, că greva generală continuă, în condițiile în care Executivul a respins solicitarea sindicatelor de majorare a salariilor.

„Au oferit 4.000 de lei prime pentru personalul didactic și 1.500 de lei pentru personalul nedidactic. Guvernul ne-a respins solicitările, greva contiuă”, au anunțat liderii sindicali la ieșirea de la guvern.

Ei au spus că președintele Klaus Iohannis, căruia i-au cerut o întâlnire, fără succes însă până acum, ar putea avea un rol major în acest conflict. „Președintele va trebui să intervină în regim de urgență dcă vrea să detensioneze situația”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 12:00 - Mii de oameni sunt acum adunaţi în Piaţa Victoriei, din toate colţurile ţării. Inclusiv elevii şi părinţii au venit să-i susţină pe profesorii. 

La Guvern are loc o nouă rundă de negocieri, sindicaliştii sperând să obţină o ofertă salarială mai bună şi un act normativ care să vină până la legea salarizării şi care să stabilească un salariu minim de cel puţin 3.000 de lei pentru un profesor debutant. 

Ştirea iniţială Manifestaţia va începe în faţa Guvernului, în Piaţa Victoriei, iar apoi profesorii vor pleca în marş spre Palatul Cotroceni.

Un autocar cu 58 de dascăli a pornit, noaptea trecută, din Drobeta Turnu-Severin spre Capitală. Şi în Suceava, profesorii s-au organizat şi au pornit spre Capitală.

Citeşte şi: Protest cu 20.000 de profesori în Bucureşti. Harta cu restricţii de trafic şi străzi blocate

Pe lângă mitingul care va avea loc în Piaţa Victoriei din Bucureşti, vor avea loc proteste şi în ţară. Peste 5.000 de sindicalişti din întreg judeţul sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

În Suceava, organizatorii aşteaptă la proteste peste 2.000 de cadre didactice şi personal auxiliar. La Drobeta Turnu-Severin, 500 de profesori vor picheta Prefectura Mehedinţi, iar în Timişoara se vor aduna în Piaţa Operei aproximativ 300 de protestatari.

×
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close