Antena 3 CNN Actualitate 2011 va fi un an mai greu atât pentru şomeri cât şi pentru pensionari

2011 va fi un an mai greu atât pentru şomeri cât şi pentru pensionari

2011 va fi un an mai greu atât pentru şomeri cât şi pentru pensionari
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Noi 2010   •   22:51

Rugaţi-vă ca anul viitor să nu vă pierdeţi locul de muncă ca să vă puteţi ajuta părinţii sau bunicii. În 2011 nicio pensie nu va fi mai mare decât este acum. Pentru şomeri veştile sunt şi mai rele. Modul în care se calculează indemnizaţia de şomaj a fost schimbat, iar asta înseamnă o scădere a ajutorului de şomaj cu 10 procente.

Pensiile din sistemul public vor fi îngheţate la nivelul actual întreg anul viitor. Inclusiv pensia minim garantată, care rămâne la valoarea de 350 de lei. Acest lucru se întâmplă pentru că valoarea punctului de pensie din 2011 va fi aceeaşi cu cea din 2010, adică 732 de lei.

Asta înseamnă că şi anul viitor peste patru milioane de pensionari, plătiţi prin Casa Naţională de Pensii, vor primi, lunar, în medie, puţin peste 700 de lei. Asta în vreme ce alţi 8.000 de pensionari, plătiţi din bugetul SRI, vor avea pensie de peste 1700 de lei.

Cei care îşi vor pierde anul viitor locul de muncă vor trebui să suporte două veşti proaste. Prima  va fi concedierea, iar a doua, la fel de rea, aceea că indemnizaţia de şomaj va fi mai mică. Dovada este în proiectul de buget pentru anul viitor, care prevede ca indemnizaţia medie plătită de stat să aibă în 2011 o valoare mai mică cu 10% decât acum când este 523 lei.

Astfel, a fost schimbat modul de calcul. Anul viitor indemnizaţia de şomaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei şi nu va mai fi raportată la salariul minim, majorat de ieri la 670 lei.

Scopul modificări e simplu. Dacă se păstra actuala formulă de calcul ajutorul de şomaj ar fi crescut, iar efortul bugetar ar fi fost mai mare. În prezent,670 de mii de români primesc indemnizaţie de şomaj.

Cu toate acestea, în proiectul de buget pentru 2011 nu este prevăzută nicio creştere de taxe, impozite sau de contribuţii sociale.


2011, un an mai greu pentru şomeri şi pensionari


×
Subiecte în articol: pensionari someri
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close