Antena 3 CNN Actualitate 25 decembrie 1989. Soţii Ceauşescu sunt condamnaţi la moarte şi executaţi (VIDEO)

25 decembrie 1989. Soţii Ceauşescu sunt condamnaţi la moarte şi executaţi (VIDEO)

25 decembrie 1989. Soţii Ceauşescu sunt condamnaţi la moarte şi executaţi (VIDEO)
Sursa foto: Nicolae Ceausescu
27 Dec 2009   •   11:44

25 decembrie 1989 n-avea să semene cu nici un alt Crăciun al românilor. Încă de dimineaţă, postul public de radio şi cel de televiziune transmiteau în direct, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, colinde. Tot în premieră, a fost difuzată slujba de Crăciun de la Catedrala Patriarhală.

La Târgovşte, însă, lucrurile erau departe de a fi la fel de senine. Un tribunal militar extraordinar a ajuns dimineaţă în garnizoana unde erau deţinuţi soţii Ceauşescu. Judecătorul preşedinte al completului era colonelul Gică Popa, al doilea judecător era colonelul Ioan Nistor, iar procuror, maiorul Dan Voinea. Din completul de judecată au mai făcut parte, printre alţii, şi Victor Atanasie Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu.

De la Bucureşti au fost aduşi doi apărători din oficiu: avocatul Constantin Lucescu, pentru Nicolae Ceauşescu, şi avocatul Nicolae Teodorescu, pentru Elena Ceauşescu. Pledoariile lor au semănat, mai degrabă, cu cele din procesele tipic staliniste.

?Bineînţeles că procesul acela n-a fost un proces veritabil, în sistem de justiţie. A fost un simulacru de proces, asta este clar?, a declarat Petre Roman, participant la Revoluţia din decembrie 1989. Procesul a durat ceva mai mult de o oră. Elena şi Nicolae Ceauşescu au refuzat constant să coopereze.

Văzut cu ochii de azi, procesul de atunci pare incredibil chiar şi pentru cei care, într-un fel sau altul, a avut o legătură cu el, dar, fără excepţie, toţi găsesc justificări. ?A fost un proces improvizat, pentru că astea erau condiţiile?, spune Ion Iliescu. În aceste condiţii, verdictul a fost o formalitate. Tribunalul improvizat a condamnat, cu unanimitate de voturi, pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii.



Antena 3

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close