Antena 3 CNN Actualitate 30 de ani de la Mineriada din 1990 - ziua neagră pentru istoria recentă a României. Premierul, la monumentul victimelor te atunci

30 de ani de la Mineriada din 1990 - ziua neagră pentru istoria recentă a României. Premierul, la monumentul victimelor te atunci

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990. În acea zi, neagră pentru istoria recentă a României, minerii răspundeau apelului preşedintelui de atunci al ţării. Premierul Ludovic Orban, împreună cu mai mulți oficial au venit pentru a aduce omagii victimelor din 1990.

30 de ani de la Mineriada din 1990 - ziua neagră pentru istoria recentă a României. Premierul, la monumentul victimelor te atunci
Sursa foto: Agerpres
13 Iun 2020   •   09:14

Ion Iliescu le ceruse să vină să restabilească ordinea din centrul Bucureştilor. În zona Pieţei Universităţii, bucureşteni dar şi români din alte oraşe, protestatu de mai mult timp, ocupând carosabilul din zonă.

Manifestanții cereau retragerea foștilor activiști comuniști din funcțiile publice. Pe 13 iunie 1990, minerii dar și polițiști și jandarmi, unii în civil, au declanșat un atac violent împotriva manifestanţilor aflați în Piață Universitătii din București. Patru morţi şi peste 1.300 de răniţi a fost bilanţul celor trei zile de violenţe.

Este ziua în care politia a încercat să împrăștie în forță manifestanții aflați de câteva zile în Piață. Potrivit procurorilor care instrumenteza dosarul Mineriadei intervenția a fost plănuită că un atac timp de doua zile. Încercarea a degenerat însă în lupte de strada. Au fost incendiate autobuze ale poliției, sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne și SRI.

Este ziua în care la TVR s-a citit apelul președintelui Ion Iliescu care a chemat "toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită".

În seara zilei de 13 iunie, garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani și Motru spre București.

×
Subiecte în articol: mineriada România Orban
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close