Antena 3 CNN Actualitate 35 de instalații cu uraniu sărăcit, găsite în ruinele fostei fabrici Vulcan din Capitală. S-a cerut intervenția Poliției

35 de instalații cu uraniu sărăcit, găsite în ruinele fostei fabrici Vulcan din Capitală. S-a cerut intervenția Poliției

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a sesizat Poliția Capitalei, vineri, după ce sub dărâmăturile fostei fabrici Vulcan din București au fost găsite mai multe instalații radiologice ce conţin uraniu sărăcit.

35 de instalații cu uraniu sărăcit, găsite în ruinele fostei fabrici Vulcan din Capitală. S-a cerut intervenția Poliției
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    13 Mar 2021   •   14:59

În urma demolării unei clădiri ce a aparţinut Nuclearmontaj SA, pe platforma unei foste fabrici din sectorul 4, sub dărâmături au fost găsite mai multe instalaţi ce conţin uraniu sărăcit. Polițiștii au izolat zona, iar containerele periculoase au fost ridicate de experţi. 

"În cursul zilei de 12 martie a.c., CNCAN a fost sesizat cu privire la existența unui potențial pericol urmare a demolării unei clădiri de pe platforma fostei fabrici Vulcan, care adăpostea  35 de instalații radiologice industriale conținând uraniu sărăcit, aparținând societății Nuclearnomtaj S.A. – entitate autorizată CNCAN in lichidare.", se arată într-un comunicat CNCAN.

CNCAN: nu există pericol radiologic pentru populație și mediul înconjurător

"O echipa CNCAN s-a deplasat la față locului și, urmare a constatării degradării protecției fizice a materialelor nucleare depozitate, a solicitat prezența Poliției Române pentru investigarea împrejurărilor care au condus la producerea acestui eveniment și asigurarea protecției fizice a instalațiilor până la finalizarea procesului de transfer al acestora la un depozit autorizat. (...)

În etapă de evacuare toate instalațiile nucleare au fost scoase din depozit și transferate în siguranță la IFIN-HH. În urmă măsurării nivelului de contaminare a zonei, s-a constatat că nu există pericol radiologic pentru populație și mediul înconjurător." se mai precizează în comunicat.

×
Subiecte în articol: uraniu fabrica Vulcan Capitală
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close