Antena 3 CNN Actualitate 45 de MILIARDE de euro pentru 1.300 de kilometri de autostradă. Visul frumos (pe hârtie) al Master Planului la Transporturi

45 de MILIARDE de euro pentru 1.300 de kilometri de autostradă. Visul frumos (pe hârtie) al Master Planului la Transporturi

45 de MILIARDE de euro pentru 1.300 de kilometri de autostradă. Visul frumos (pe hârtie) al Master Planului la Transporturi
de O.P.    |    26 Feb 2015   •   07:12

Guvernul a aprobat Master Planul de transport iar negocierile de la Bruxelles pot începe. Ministrul de resort, Ioan Rus, va prezenta acest document la Comisia Europeană în perioada 9-13 martie.

Potrivit Master Planului, România ar trebui să aibă, în următorii 15 ani, 1300 de kilometri de autostradă şi peste 2000 de kilometri de drumuri expres. Pentru asta e nevoie de peste 45 miliarde de euro până în 2030.

Guvernul vrea ca în următorii 15 ani să construiască

1300 km de autostrăzi şi 1825 km de drumuri expres iar pentru sectrorul feroviar intenţionează să reabiliteze 2883 de km de cale ferată.

De asemenea, s-au pus pe hârtie investiţii pentru porturile Constanţa, Galaţi şi Drobeta Turnu Severin. Pentru aeroporturile Otopeni, Timişoara, Cluj Napoca şi Iaşi. Valoarea totală a lucrărilor depăşeşte 45 de miliarde de euro.

Proiectele de autostrăzi incluse în Master Plan sunt : Sibiu - Braşov, Ploieşti - Comarnic, Craiova - Piteşti, Comarnic - Braşov, Braşov - Bacău şi Gilău - Borş. Iar costul total estimat pentru acestea este de peste 6,5 miliarde de euro. Ministrul Ioan Rus atrage atenţia că multe din aceste proiecte pot rămâne doar pe hârtie din cauza contestaţiilor care blochează începerea lucrărilor.

Strategia pentru transporturi pentru urmtorii 15 ani are însă nevoie de aprobarera Comisie Europene.

Guvernul a aprobat deja un plafon de 7 miliarde euro pentru proiectele rutiere din Master Planul General de Transporturi. 


×
Subiecte în articol: infrastructura constructie autostrazi
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close