Antena 3 Actualitate Ce se întâmplă cu licitaţia pentru frecvenţele 5G din România

Ce se întâmplă cu licitaţia pentru frecvenţele 5G din România

de Georgiana Adam    |    24 Mar 2021   •   19:12
Ce se întâmplă cu licitaţia pentru frecvenţele 5G din România
Sursa foto: Pixabay

Licitaţia pentru frecvenţele 5G din România este aşteptată să aibă loc anul acesta, după îndelungi amânări. Mai trebuie trecut pasul aprobării legii în Parlament, după ce va fi finalizată de către Guvern. Proiectul a fost dezbătut deja în Consiliul Economic şi Social, iar membrii acestui for au venit cu o serie de observaţii pe documentul trimis de Executiv.

Plenul Consiliului Economic și Social a dezbătut noul proiect al legii 5G.

Din cei 9 reprezentanți ai patronatului, 3 au votat pentru avizarea favorabila a proiectului, 3 s-au abținut și 3 au votat împotrivă. De asemenea, reprezentanții sindicali au votat pentru avizarea nefavorabilă, în timp ce reprezentanții societăți civile au votat pentru avizarea favorabilă a proiectului de lege.

Printre observațiile formulate, s-a criticat concentrarea proiectului de lege pe identificarea producătorilor de echipamente eligibili, mai degrabă decât pe abordarea și identificarea riscurilor de securitate independente de numele producătorului de echipamente.

S-a subliniat că această abordare este diferită de cea europeană, instrumentele UE cu privire la securitatea cibernetică a rețelelor 5G punând accentul pe măsurile tehnice ce ar trebui să fie reglementate și implementate.

Se menționează astfel că impunerea unor măsuri necesare pentru a asigura securitatea rețelelor și a serviciilor trebuie să includă, pe lângă măsurile strategice și o serie de măsuri tehnice relevante.

Proiectul legii 5G urmează să fie adoptat de Guvern pentru a intra apoi în dezbaterea parlamentului.

După mai multe amânări succesive în ultimii doi ani, autoritățile române urmăresc derularea în acest an a licitației pentru frecvențele 5G.

×
Subiecte în articol: legea 5G licitatie

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close