Antena 3 CNN Actualitate 8 Martie. Google, surpriză de Ziua Internațională a Femeii. Doodle special, dedicat tuturor doamnelor și domnișoarelor

8 Martie. Google, surpriză de Ziua Internațională a Femeii. Doodle special, dedicat tuturor doamnelor și domnișoarelor

8 Martie. Google, surpriză de Ziua Internațională a Femeii. Doodle special, dedicat tuturor doamnelor și domnișoarelor
08 Mar 2019   •   08:15

8 Martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII.  Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. 

8 Martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

8 Martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII.  Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o grevă. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. 

8 Martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

8 Martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII. În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.[necesită citare]

8 Martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII. De 8 martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.

8 Martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII. Ziua Internațională a Femeii e sărbătorită de Google cu un doodle special. Compani a adus la un loc mai multe voci feminine care au inspirat într-un fel sau altul societatea. Mai mult, de Ziua Internațională a Femeii, Google a creat mai multe ilustrații pe care le-a pus pe prima pagină.

8 Martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII. De la slide la slide se poate observa un citat celebru spus de-o femeie celebră. Întreaga creație grafică pentru Ziua Internațională a Femeii este realizată de femei. În ea, sunt prezentate citate inspirate în diferite limbi de către treisprezece simboluri inconice de sex feminin, atât din trecut, cât și din prezent.

8 Martie ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII. Procesul de alegere a celor treisprezece citate a fost extrem de dificil, susține Google, dar și-au propus să includă o reprezentare diversă a vocii de Ziua Internațională a Femeii.


 

×
Subiecte în articol: 8 martie Google
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close