Antena 3 CNN Actualitate A cincea zi de PROTESTE în toată România: Peste 200 de tineri care se îndreptau spre Piaţa Unirii au fost opriţi de jandarmi

A cincea zi de PROTESTE în toată România: Peste 200 de tineri care se îndreptau spre Piaţa Unirii au fost opriţi de jandarmi

A cincea zi de PROTESTE în toată România: Peste 200 de tineri care se îndreptau spre Piaţa Unirii au fost opriţi de jandarmi
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    16 Ian 2012   •   14:14
UPDATE 23:20 - Peste 200 de tineri care voiau să ajungă la Piaţa Unirii dinspre Piaţa Universităţii au fost opriţi de jandarmi şi vor fi legitimaţi de aceştia. Se presupune că voiau să provoace acte de violenţă. 73 de persoane care protestau în Piaţa Universităţii au fost reţinuţi de jandarmi.

UPDATE 21:40 -
Studenţii au ajuns în Piaţa Universităţii. O maşină a ars întregime în apropiere de Piaţa Universităţii, lângă Casa Centrală a Armatei.

Maşină incendiată lângă Piaţa Universităţii


UPDATE 21:10 -
Un protestatar a fost prins în Piaţa Universităţii cu un pistol cu bile asupra sa. Cinci persoane au primit îngrijiri medicale în Piaţa Universităţii, iar două au fost transportate la spital. Studenţii se îndreaptă către Piaţa Universităţii însoţiţi de efective de jandarmi.

Urmăriţi LIVE evenimentele din Piaţa Universităţii şi desfăşurarea protestelor din zonele adiacente

UPDATE 20:40 -
Cod albastru de alertă la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Un sfert dintre angajaţi trebuie să fie prezenţi la locul de muncă.

UPDATE 20:20
- Un protestatar care avea asupra un cuţit şi un baston telescopic a fost reţinut în Piaţa Universităţii. De asemenea, jandarmii au oprit un grup de protestatari înarmaţi cu bâte, pietre şi şurubelniţe. Un jandarm a fost rănit şi doi protestatari reţinuţi la Piteşti. Au încercat să spargă un chioşc de ziare.

La Ploieşti, jandarmii au reţinut două persoane care aveau asupra lor sticle incendiare.

Patru protestatari au fost reţinuţi în Piaţa Universităţii din Capitală. Doi dintre ei aveau cuţite.

UPDATE 19:10 - Nouă protestatari care încercau să ajungă în Piaţa Universităţiiau fost săltaţi de forţele de ordine. Unul dintre aceştia avea asupra sa petarde, iar un altul avea droguri. Jandarmii au instituit mai multe filtre la intrările în Piaţa Universităţii şi verifică persoanele suspecte.

UPDATE 17:50
- Unul dintre protestatarii reţinuţi duminică seară a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Potrivit unor surse, efectivele de jandarmi vor fi suplimentate cu unităţi din alte oraşe. Autorităţile se aşteaptă, în această seară, la proteste mai violente decât în seara precedentă.

Sutele de protestatari paşnici din Piaţa Universităţii sunt extrem de bine organizaţi, cu lideri care dau tonul scandărilor. În plus, acestora li s-au adus baxuri de apă.

Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a crescut, fiind de aproximativ 450, oamenii manifestând atât în faţa Teatrului Naţional, cât şi pe partea opusă a bulevardului, în zona fântânilor, informează Mediafax.

Oamenii s-au adunat în jurul orei 14.00, atunci fiind mai ales vârstnici. Între timp, la Universitate au ajuns şi protestatari tineri.

Aproximativ 350 de persoane de află în faţa Teatrului Naţional, alte câteva zeci fiind în zona fântânilor.
   
Manifestanţii au adus cu ei un cearceaf pe care au desenat stema României comuniste pe care scrie "Ce-mi doresc ei mie, dulce Românie/ei cu plinul, noi cu gaura". În jurul stemei sunt menţionate numele lui Adriean Videanu, Adrian Năstase, Dinu Patriciu, Dorin Cococş, dar şi ale unor instituţii publice: TVR, SRI, MAI.
   
Oamenii scandează "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", Băsescu şi Guvernul umilesc poporul". Unii dintre manifestanţi au pancarte pe care scrie "Opriţi istoria, cobor la prima".
   
În timpul protesului, unui bărbat aflat în scaun cu rotile i s-a făcut rău, el primind îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD prezent la faţa locului. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a participat şi la protestele din zilele anterioare, când, de asemenea, i s-a făcut rău şi a primit prim ajutor.
   
Jandarmii au făcut un cordon în faţa protestatarilor, ei având pregătite la centură căştile la protecţie. În zonă sunt şi câteva dube de jandarmi. La faţa locului sunt prezente echipaje SMURD şi ale Ambulanţei Bucureşti-Ilfov.

UPDATE 17:10 - Proteste au loc şi la această oră în oraşele Slobozia, Buzău, Focşani, Reşiţa, Craiova, Slatina, Constanţa, Drobeta Turnu Severin,  Ploieşti, Braşov, Baia Mare, Deva, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca. Potrivit unor surse, suporteri ai echipelor Steaua şi Dinamo au stabilit ora la care se vor aduna în Centrul Capitalei pentru a patra zi de proteste.

Peste 500 de persoane protestează, luni seară, în faţa Prefecturii din Slatina, scandând lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce la Craiova au ieşit în stradă aproximativ 50 de oameni, informează Mediafax.
  
La Slatina, manifestaţia a început în jurul orei 16.00, protestatarii având parcarte cu mesaje precum "Băsescu criminal", "Ne-au ciuruit", "Jos mafia". Unul dintre protestatari are o cruce pe care scrie "Băsescu".
  
Oamenii susţin că în următoarele ore nu vor părăsi Piaţa Prefecturii şi că aşteaptă la protest alte câteva sute de persoane. În zonă sunt mobilizate câteva echipaje ale Jandarmeriei pentru a asigura ordinea publică.
   
La Craiova, aproximativ 50 de oameni s-au strâns în Piaţa Prefecturii, unde au scandat timp de câteva minute "Jos Băsescu". Protestele de la Craiova şi Slatina sunt neautorizate.

Aproximativ 80 de persoane protestează, luni după-amiază, în centrul oraşului Ploieşti, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, aceasta fiind a treia zi consecutivă de proteste la Ploieşti.
   
Protestatarii au început să se strângă în jurul orei 15.00 în parcul din faţa Palatului Administrativ din Ploieşti, unde au avut loc proteste şi sâmbătă şi duminică.

În plus, aproximativ 500 de persoane protestează, luni seară, în Piaţa Unirii din Focşani, scandând "Jos Băsescu", "Jos guvernul Boc" sau "Arafat român adevărat".
   
Protestul a început la ora 17.00, oamenii scandând lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale precum: "Jos Băsescu", "Jos guvernul Boc", Jos dictatorul, "Alegeri anticipate, nu alegeri comasate", "Să plece din ţară", "Arafat român adevărat". De asemenea, protestatarii poartă parcarte pe scare scrie: "Moarte dictatorului Băsescu", "Ieşi afară javră ordinară", "Demisia".
   
Mitingul este autorizat, primarul din Focşani declarând că a fost solicitată autorizaţie pentru organizarea unei acţiuni pentru mai multe zile, care a fost aprobată.

La Sibiu, aproximativ 1.200 de persoane participă, luni seară, la un protest faţă de Guvern şi preşedintele Traian Băsescu, pentru prima dată manifestaţia fiind autorizată. Participanţii au pornit într-un marş din Piaţa Mare pe mai multe străzi ale oraşului.

Protestatarii au scandat "Jos Băsescu!", "Afacerea voastră, sănătatea noastră", "Nu staţi în balcoane, că muriţi de foame" şi poartă pancarte pe care scrie "Jos dictatoru'", "Jos securistu'", "Să pleci din ţară, javră ordinară". De asemenea, manifestanţii au steaguri tricolore şi au aprins lumânări în dreptul unei plăci comemorative a eroilor Revoluţiei din 1989.
 
Manifestarea este organizată de Asociaţia "Sibiu Decembrie '89", care a obţinut, în cursul zilei de luni, autorizaţie din partea Comisiei de Avizare a Adunărilor Publice.
  
Potrivit autorizaţiei de desfăşurare, manifestaţia este programată să se încheie în jurul orei 21.00.
   
Mai multe organizaţii studenţeşti au anunţat că se vor alătura protestului, la fel şi preşedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan.
   
La Slobozia, aproximativ 120 de protestatari poartă steaguri şi pancarte cu mesajele: "Jos mafioţii", "Stop privatizării SMURD", "Băsescu dăuneaza grav sănătăţii"  şi "Ne-aţi ciuruit". Totodată, ei scandează "Arafat, un român adevărat", "Jos Guvernul", "Basescu, dă-ţi demisia" şi "Jos Băsescu".

Şi la Buzău, circa 60 de persoane au protest, luni după-amiază, în faţa Prefecturii Buzău, între manifestanţi fiind şi membrii PSD.
   
Protestul a început în jurul orei 14.30, protestatarii fluierând şi strigând lozinci împotriva şefului statului şi a Guvernului Boc. De asemenea, ei avut pancarte cu mesaje precum: "Băsescu şi  PDL, la groapa istoriei", "O democraţie reală", "Hoţii, PDL+UDMR" ori "Chioru' şi Udrea o să spele puntea".
   
Fără a avea autorizaţie de la Primărie, oamenii s-au manifestat paşnic. Cei mai mulţi dintre protestatarii de la Buzău au fost pensionari şi revoluţionari.

Peste 100 de persoane s-au adunat, luni după-amiază, în faţa statuii lui Decebal din centrul municipiului Deva, cu steaguri şi pancarte pe care scria "Jos Băsescu". Oamenii au scandat "Jos Băsescu", "Jos cu ordinarii", "Jos cu toţi politicienii corupţi", "Demisia" şi au scris pe steaguri "Respect", "Libertate" şi "Jos Băsescu".

Aproximativ 400 de persoane au participat, luni seară, la un marş prin centrul Timişoarei. Protestatarii care se aflau în Piaţa Victoriei din Timişoara au plecat în marş prin centrul oraşului, după ce li s-au alăturat zeci de suporteri ai echipei Poli Timişoara, precum şi alte persoane.

Protestatarii au mers spre Catedrala Mitropolitană scandând "Timişoreni, dacă vă pasă, nu mai staţi închişi în casă", "Nu staţi în balcoane, că muriţi de foame", "Luptă, Bucureşti", "Noi suntem poporul, Băsescu e dictatorul".

Peste 200 de persoane protestează, luni seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde strigă lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi cer demisia Guvernului, protestatarii scandând "Boc şi cu ai lui, ruşinea Clujului".
   
Participanţii au pancarte pe care scrie "Nu se mai poate cu javrele", "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Demnitate pentru toţi", "Jos şobolanii PDL" şi scandează "Boc şi cu ai lui, ruşinea Clujului", "Jos Băsescu şi cu Boc", "Jos Guvernul", "Blonda, piticul şi chiorul au înfometat poporul", "Băsescu la puşcărie".

Protestatarii au un banner pe care scrie "Băse, ţara vrea să-ţi spuie că-i sătulă să-i dai mure". Manifestarea nu este autorizată.
   
Update 15.47
- 500 de studenţi vor participa în această seară, la mitingul din Piaţa Universităţii. Deja, câteva sute de oameni participă, pentru a patra zi, la protestele din Piaţa Universităţii. Oamenii scandează lozinci împotriva PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu. În zonă sunt şi câteva dube de jandarmi.

Update 15.30 - Aproximativ 70 de persoane, majoritatea membri ai asociaţiilor de revoluţionari, s-au adunat, în jurul orei 14.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara, manifestanţii afişând pancarte cu mesaje împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc. Mitingul a fost aprobat de Primăria Timişoara, autorizaţia fiind valabilă între orele 14.00 şi 17.00.

Se anunţă a patra zi de proteste în centrul Capitalei.  Zeci de persoane sunt deja în Piaţa Universităţii cu steaguri şi pancarte pregătiţi să-şi strige din nou nemulţumirile. Sunt deja şi forţe de ordine pe străzi.

Suporterii echipelor de fotbal din Bucureşti au anunţat deja că ies în stradă în această seară. De altfel, liderul unei galerii Dinamoviste şi simpatizant al UNPR, Elias Bucurică, apare într-unul dintre numeroasele clipuri postate pe internet de la protestul de sâmbătă din Capitală.

Liderul galeriei, căruia i s-a interzis prezenţa pe stadioane, s-a aflat în fruntea unui grup de persoane, care par a fi membri ai galeriei echipei Dinamo.

Şi pe pagina sa de Facebook este plin de mesaje care fac referire la incidentele de la proteste. Prietenii lui Elias Bucurică scriu că toţi suporterii care au fost în Piaţă merită respect şi că, dacă nu erau ei, multimea pleca acasă.

De altfel, suporterii dinamovişti au anunţat că în această seară, de la ora 19.00, se vor strânge din nou în Piaţa Universităţii.

Vino alături de noi pe Facebook şi comentează cele mai recente informaţii despre protestele din stradă
 


Citiţi şi:

Primele declaraţii ale lui Emil Boc de la începerea protestelor: Violenţele compromit stabilitatea economică

247 de persoane, sancţionate după protestele violente din Capitală


Bucureştiul, ca după război. Magazine vandalizate, semne de circulaţie smulse din pământ, staţii distruse. Pagubele sunt uriaşe

Bilanţul oficial al protestelor de duminică: 59 de răniţi în Capitală. Trei persoane internate, dintre care doi jandarmi
 

Protestele din România, în presa internaţională: Manifestaţiile nu dau semne că s-ar încheia



×
Subiecte în articol: protest legea sanatatii Raed Arafat
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close