Antena 3 CNN Actualitate A doua explozie la mina de la Uricani, fără victime. Trupurile celor cinci mineri decedaţi au fost recuperate

A doua explozie la mina de la Uricani, fără victime. Trupurile celor cinci mineri decedaţi au fost recuperate

A doua explozie la mina de la Uricani, fără victime. Trupurile celor cinci mineri decedaţi au fost recuperate
Sursa foto: Foto: Agerpres
05 Feb 2011   •   17:23
UPDATE 23:10. În jurul orei 23, în subteranul minei Uricani a mai avut loc o explozie fără a se înregistra răniţi. Trupurile celor cinci mineri găsiţi morţi, ca urmare a primei explozii din mină, au fost scoase la suprafaţă.

UPDATE 21:40.
Toţi cei cinci mineri blocaţi în subteran la mina Uricani au fost găsiţi morţi. Anunţul a fost făcut de primarul oraşului, Dănuţ Buhăescu. Primarul a declarat, în direct, la Antena 3, printre altele, că astea sunt ponoasele pe care le trag oamenii pentru că nu l-au votat pe Traian Băsescu.

„Apasă o răzbunare pe noi pentru că nu am votat cu PDL“, a declarat Buhăescu.

Primarul din Uricani a reclamat, în direct, la Antena 3, şantajul şi presiunea la care a fost supus din partea reprezentanţilor puterii cu interese în zonă.

UPDATE 19:55
. Prima echipă de salvatori minieri profesionişti a coborât, sâmbătă seara, în Mina Uricani, unde a avut loc o explozie, salvatorii urmând să îi caute pe minerii care au fost prinşi în subteran, informează Mediafax.

În plus, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, au ajuns la mina Uricani, pentru a coordona acţiunile de salvare a minerilor blocaţi.

De asemenea, ministrul de Interne a declarat că spre zonă se îndreaptă şi ministrul Economiei, Ion Ariton.

Ministrul Igaş a ajuns la Uricani


Potrivit unor surse din cadrul Minei Uricani, o echipă de salvatori minieri a coborât în subteran, pentru a-i scoate din mină pe ortacii care au fost suprinşi de explozie.
   
Salvatorii profesionişiti vor lucra în baza unui program stabilit la suprafaţă de către comitetul de urgenţă format la nivelul unităţii miniere.
   
Totodată, ambulanţele SMURD din judeţul Hunedoara sunt pregătite pentru a pleca spre Valea Jiului.


Primele imagini de la mina Uricani



Un accident de muncă a avut loc, în jurul orei 15:30, la mina Uricani, din judeţul Hunedoara.

Cinci persoane sunt blocate în subteran. Deocamdată nu se cunosc informaţii despre starea lor.

Potrivit primarului Uricani, Dănuţ Buhăescu, accidentul de muncă s-a petrecut în momentul în care cinci electricieni executau lucrări în mină.

Buhăescu nu exclude posibilitatea de a exista victime prinse de suflul unei explozii. De asemenea, primarul consideră că în proporţie de 90% este vorba de o eroare umană.

 


Reprezentanţii Inspectoratului de Muncă se îndreaptă spre locul accidentului. O echipă SMURD este şi ea pe drum.

Potrivit Mediafax, cinci sau şase mineri au fost suprinşi, sâmbătă după-amiază, de explozia care a avut loc la Mina Uricani, afirmă reprezentanţi ai unităţii miniere, urmând ca în subteran să coboare mai multe echipe de salvatori profesionişti de la Staţia Centrală de Salvare Minieră Petroşani.
  
Conform reprezentanţilor Minei Uricani, cinci sau şase mineri au fost surprinşi de explozia care a avut loc în subteran, însă nu se cunoaşte cu exactitate starea lor.
   
Potrivit surselor citate, mai multe echipe de salvatori profesionişti de la Staţia Centrală de Salvare Minieră Petroşani (SALVAMIN) vor intra, sâmbătă seara, în subteran pentru a-i căuta pe minerii care au fost surprinşi de explozie.
   
Reprezentanţii minei nu exclud ca o parte dintre persoanele surprinse de explozie să fie decedate.

Prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar reprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi ai unităţii miniere lucrează la planul de acţiune în baza căruia salvatorii minieri vor acţiona în subteran, informează Mediafax.
   
Purtătorul de cuvânt al CNH, Oana Stoicuţa, a declarat că, sâmbătă după-amiază, în subteranul Minei Uricani cinci electricieni făceau o revizie completă la unul dintre transformatoarele electrice.
   
Potrivit sursei citate, şeful de echipă a anunţat la suprafaţă finalizarea lucrării şi cuplarea transformatorului la sursa de energie. După câteva minute, unul dintre "deservenţii" Minei Uricani a sesizat fum la una dintre căile de evacuare a aerului viciat din subteran.
   
Stoicuţa a spus că angajatul respectiv a semnalat apariţia fumului şi au fost anunţate echipele de salvare.
   
Prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, care, la ora transmiterii acesti ştiri, elaborează planul de acţiune în baza căruia salvatorii aflaţi la intrarea în mină urmează să acţioneze în subteran.

Cel mai grav accident petrecut la mina Uricani a avut loc în urmă cu aproape 39 de ani.

La 2 noiembrie 1972, 46 de mineri aflaţi în subteranele minei Uricani din Valea Jiului şi-au pierdut viaţa, iar 13 au fost răniţi în urma unei explozii puternice cauzată de acumularea excesivă de gaz metan. Accidentul produs în abatajul minier a fost unul dintre cele mai grave din secolul trecut.

Ştire în curs de actualizare.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close