Antena 3 CNN Actualitate A doua ţară din lume ca PIB a investit un miliard de euro într-o mină de aur din Hunedoara

A doua ţară din lume ca PIB a investit un miliard de euro într-o mină de aur din Hunedoara

A doua ţară din lume ca PIB a investit un miliard de euro într-o mină de aur din Hunedoara
Sursa foto: Foto: proactiveinvestors.co.uk
03 Oct 2011   •   22:25

Aurul din munţii noştri străluceşte atât de tare încât i s-a dus vestea până în Qatar. Statul arab va investi un miliard de dolari într-o companie străină care deţine mina de aur de la Certej, Hunedoara, închisă în 2006.

Redeschiderea minei ar salva economia din zonă. Problema este că încă nu a fost eliberat avizul de mediu, ca să poată începe lucrările.

După ce mina de aici a fost închisă, în 2006, rata şomajului în Certeju de Sus a explodat, fiind în prezent de 70%. Mineri din tată în fiu, oamenii din comună, au fost aduşi la sapă de lemn odată cu închiderea exploatării. Singura salvare a oamenilor de aici, conform specialiştilor, este chiar pământul pe care calcă.

European Goldfields, compania care deţine mina, tocmai a primit un miliard de euro de la statul Qatar, a doua ţară din lume ca PIB pe cap de locuitor.

Odată ce proiectul va fi demarat, el va asigura în jur de 900 de locuri de muncă în faza de construcţie şi peste 500 de locuri de muncă, în faza de exploatare.

Reprezentanţii firmei spun că prin taxe şi impozite, 80% din valoarea investiţiei se va întoarce la statul român, acest lucru înseamnând aproximativ 144 de milioane de euro.

 





×
Subiecte în articol: investitie Hunedoara Qatar PIB
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close