Antena 3 CNN Actualitate A doua zi consecutivă de proteste faţă de proiectul Roşia Montană. Manifestanţii au blocat Bulevardul Regina Elisabeta

A doua zi consecutivă de proteste faţă de proiectul Roşia Montană. Manifestanţii au blocat Bulevardul Regina Elisabeta

A doua zi consecutivă de proteste faţă de proiectul Roşia Montană. Manifestanţii au blocat Bulevardul Regina Elisabeta
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    02 Sep 2013   •   22:24
Update 22.35 - Persoanele care protestează în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană au blocat Bulevardul Regina Elisabeta, pe ambele sensuri. 

Unii dintre protestatarii aflaţi în zona fântânii de la Universitate au ieşit pe stradă, nicio maşină nemaiputând circula pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Manifestanţii strigă "Uniţi, salvăm Roşia Montană". 

Troleibuzele şi autobuzele care circulă prin zona Pieţei Universităţii sunt blocate, nemaiputând circula prin intersecţia de la Piaţa Universităţii.
__________________________________________

Ştirea iniţială 22.24

Aproximativ 1.000 de persoane protestează luni seara, în Piaţa Universităţii din Capitală, a doua zi consecutiv, faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, aprobat de Guvern săptămâna trecută.
 
Protestatarii au steaguri tricolore şi bannere pe care scrie "Jos sclavia", "Ruşine!", "Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roşia Montană", "Ei, nu! Noi, nu!", "Nu faceţi ketchup din Roşia Montană!", potrivit Mediafax.
 
Cele aproximativ 1.000 de persoane, printre care şi copii, scandează "Jos Băsescu!", "Jos Ponta!", "Ape curate, nu cianurate" şi "PDL - USL aceeaşi mizerie".
 
Grupul de protestatari este împrejmuit de un cordon de jandarmi, care împiedică intrarea oamenilor pe carosabil.
 
Protestul de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, a avut loc după ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
 
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
 
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
 
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
 
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.
 

×
Subiecte în articol: Rosia Montana proteste rosia montana
Parteneri
Mama elevului abuzat la școala din București rupe tăcerea
x close