Antena 3 CNN Actualitate A început examenul de Bacalaureat. Prima probă: Limba română, oral. Vezi programul de desfăşurare

A început examenul de Bacalaureat. Prima probă: Limba română, oral. Vezi programul de desfăşurare

A început examenul de Bacalaureat. Prima probă: Limba română, oral. Vezi programul de desfăşurare
Sursa foto: Bacalaureat
22 Iun 2009   •   10:10

Peste 220.000 de absolvenţi de liceu intră de luni în febra examenelor de Bacalaureat. Îi aşteaptă şase examene importante, iar de notele pe care le primesc depinde, în mare măsură, admiterea la facultate. Prima probă va fi la limba şi literatura română. Proba orală la limba şi literatura română se va desfăşura timp de două zile, pe 22 şi 23 iunie.

Examinarea la probele orale se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Fiecare profesor evaluează răspunsul elevului cu note de la 1 la 10. Probele orale sunt eliminatorii. Candidaţii vor extrage un singur bilet. Dacă nu ştiu subiectul, au dreptul la un al doilea, caz în care nota va fi scăzută cu un punct.

Un candidat se consideră ?promovat" la proba orală dacă a obţinut minimum nota 5. La probele orale şi practice nu se admit contestaţii.

Probele orale vor continua în zilele de 23 şi 24 iunie cu limba şi literatura maternă, respectiv 24 şi 25 iunie - limba şi literatura modernă.

Prima probă scrisă, la limba şi literatura română, va avea loc vineri, 26 iunie. Trei zile mai târziu elevii vor susţine examenul la limba si literatura maternă, iar pe 30 iunie proba obligatorie a profilului. Ultimele două examene sunt pe 1 şi 2 iulie, unul dintr-o materie din aria curriculară, celălalt dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării.

Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor va avea loc pe 5 iulie, iar rezultatele finale se vor da pe 9 iulie.

În timpul examenului de Bacalaureat, preşedintele comisiei poate dispune întreruperea examinării şi eliminarea din sală a elevilor prinşi că încearcă să copieze. Mai mult, elevii vor trebui supravegheati şi în cazul în care sunt nevoiţi să meargă la toaletă.

Deşi elevii mai au câteva ore pînă să intre în săli la primul examen al bacalaureatului, nu se ştie dacă profesorii vor fi prezenţi. Ei sunt în continuare nemulţumiţi, pentru că Ministerul a înjumătăţit sumele plătite, pentru supraveghere şi corectare. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, împreună cu sindicaliştii din învăţământ speră ca Bacalaureatul să înceapă fără probleme.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, spune că, deşi ?există un sentiment de revoltă pentru umilinţa la care guvernul îi supune pe dascăli?, ?există în mare măsură certitudinea că acest examen naţional se va desfăşura în condiţii bune?.

O altă problemă o reprezintă celebrul protocol pregătit pentru profesori. În timp ce ministrul Educaţiei spune că acesta ar trebui eliminat, părinţii susţin că atât timp cât Guvernul nu va aloca bani pentru aceste cheltuieli, ei vor "cotiza" în continuare.

Antena 3

×
Subiecte în articol: examen bacalaureat
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close