Antena 3 CNN Actualitate A murit Eugen Ispas, comandantul navei-școală Mircea în marşul din SUA din 1976

A murit Eugen Ispas, comandantul navei-școală Mircea în marşul din SUA din 1976

Comandantul navei-școală Mircea în marşul din SUA din 1976, Eugen Ispas s-a stins din viață.

A murit Eugen Ispas, comandantul navei-școală Mircea în marşul din SUA din 1976
Sursa foto: Marian Moșnegu
de Ioana Mircea    |    23 Ian 2024   •   21:23

Eugen Ispas a murit la 18 ianuarie 2024. Contraamiralul este cel care a comandat nava-școală Mircea la doar 30 de ani, și a participat în anul 1976 la comemorarea a 200 de ani de la declararea independenţei Statelor Unite ale Americii, alături de veliere din întreaga lume.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți să vedeți mai multe imagini cu comandantul Eugen Ispas și nava-școală Mircea

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În 1976, nava-şcoală Mircea a traversat Atlanticul participând, alături de veliere din întreaga lume, la comemorarea a 200 de ani de la declararea independenţei SUA, în urma unei invitaţii a Departamentului Forţelor Maritime al Statelor Unite ale Americii.

Citește și: Ultimele pregătiri pentru Ziua Marinei 2023. Marinarii militari depun coroane de flori în cinstea eroilor pierduți

Cât timp a fost comandantul navei-şcoală Mircea, Eugen Ispas a mers cu nava în trei voiaje. În 1972, echipajul sub comanda sa a întins velele şi a plecat spre Orientul Apropiat, timp de 30 de zile. "Am vizitat Libanul şi Egiptul. A fost marşul în care şi-a făcut practica şi Traian Băsescu. Era un student foarte bun şi foarte glumeţ. Râdea toată ziua. După mulţi ani, când el era preşedinte, ne-am întâlnit şi mi-a zis Să trăiţi, domnule comandant. I-am răspuns că eu ar trebui să-i zic aşa, la care el a spus că nu, că eu sunt comandant toată viaţa“,a povestit în timp ce era în viață, Eugen Ispas.

Fostul comandant și-a amintit că într-un marș la Amsterdam, la împlinirea a 700 de ani de la atestarea oraşului, a realizat un salut marinăresc care îi poartă numele: "salutul lui Ispas“: "Am avut eu atunci o idee şi i-am aranjat pe marinari pe vergi şi de aici ei scoteau boneta de pe cap şi strigau ura!, ura!, ura!“, a spus acesta.

Certificatul de naştere al noii nave-şcoală, conduse și de comandantul Eugen Ispas, a fost semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acelaşi an, a fost lansată la apă şi botezată cu numele Mircea, ca pe predecesoarea sa, potrivit adevarul.ro.

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close