Antena 3 CNN Actualitate A murit fostul general de Securitate Nicolae Pleşiţă

A murit fostul general de Securitate Nicolae Pleşiţă

A murit fostul general de Securitate Nicolae Pleşiţă
Sursa foto: Nicolae Pleºiþã
30 Sep 2009   •   09:25

Fostul general de Securitate Nicolae Pleşiţă a murit marţi noapte, la vârsta de 80 de ani. Acesta şi-a petrecut ultimele trei luni de viaţă într-un sanatoriu al Serviciului Român de Informaţii (SRI), anunţă Evenimentul Zilei.

Trupul neînsufleţit al generalului a fost depus, miercuri dimineaţă, la capela Bisericii din cartierul Capul Dealului din Curtea de Argeş. Slujba de înmormântare va avea loc miercuri după-amiază.

Nicolae Pleşiţă s-a născut la data de 16 aprilie 1929, în Curtea de Argeş. El a devenit membru al Partidului Comunist din tinereţe. În anul 1948, fostul şef al spionajului extern a fost recrutat ca agent angajat al Securităţii.

Între 1962 şi 1967, Pleşiţă a ocupat funcţia de comandant de Securitate pe Regiunea Cluj. În 1967, fostul general a fost mutat în Bucureşti ca şef al Direcţiei de Securitate şi Gardă. Ulterior, acesta a fost avansat la gradul de general-maior.

În perioada 1978-1980, Nicolae Pleşiţă a condus Şcoala de ofiţeri de securitate de la Băneasa. La data de 1 septembrie 1980, el este numit prim-adjunct al ministrului de interne şi şef al DIE.

Fostul general de Securitate Nicolae Pleşiţă a fost o persoană foarte controversată. El a refuzat, în repetate rânduri, să recunoscă abuzurile comise de Securitate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deces Securitate
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close