Antena 3 CNN Actualitate A murit Tecuceanu de gripă nouă? Ministerul Sănătăţii a comunicat OMS alte date decât în certificatul de deces

A murit Tecuceanu de gripă nouă? Ministerul Sănătăţii a comunicat OMS alte date decât în certificatul de deces

A murit Tecuceanu de gripă nouă? Ministerul Sănătăţii a comunicat OMS alte date decât în certificatul de deces
Sursa foto: tecuceanu
13 Ian 2010   •   12:27

Campania de vaccinare împotriva gripei porcine a debutat pe 26 noiembrie, anul trecut. În prima lună numai 120.000 de oameni au fost vaccinaţi, în ciuda campaniei organizate de Ministerul Sănătăţii şi a gratuităţii vaccinului. Situaţia nu părea să se schimbe nici după începerea anului nou, deşi până la sfârşitul lui decembrie se înregistraseră deja 49 de decese din cauza virusului.

Momentul de cotitură a venit pe 5 ianuarie, după moartea actorului Toni Tecuceanu, când profesorul Adrian Streinu Cercel declara că decesul acestuia a survenit în ?mod categoric în urma infectării cu virusul AH1N1?. A fost începutul isteriei. Mii de români au stat la cozi interminabile pentru a se vaccina, astfel ca în numai câteva zile, numărul persoanelor vaccinate s-a dublat.

Numai că, de aici încolo deciziile autorităţilor române par a nu se lega între ele. În timp ce Ministerul Sănătăţii susţine că a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la cauza decesului lui Tonic Tecuceanu - virusul AH1N1, în certificatul de deces al actorului nu apare această informaţie!

STREINU CERCEL DESPRE MOARTEA LUI TONI TECUCEANU


Nici urmă de AH1N1 în certificatul de deces

Moartea actorului, legată atât de categoric de gripa porcină, a ridicat, însă, câteva semne de întrebare, în rândul apropiaţilor săi. Câteva din declaraţiile medicilor sunt contradictorii. Principala contradicţie se regăseşte însă chiar în certificatul de deces al actorului, unde virusul AH1N1 nu este menţionat.

Într-un certificat de deces, la cauza morţii există patru rubrici care trebuie completate de medicul care constată decesul. La punctul A, se completează cauza imediată, cea care a provocat efectiv moartea pacientului, în cazul lui Tecuceanu aceasta fiind insuficienţa cardio respiratorie-acută. La punctul B se completează cauzele care au determinat situaţia de la punctul A. În cazul actorului, însă, este trecută... o linie. Punctele C şi D se referă la bolile cronice şi antecedentele patologice ale pacientului, în cazul actorului, fiind vorba despre obezitate de gradul II.


CERTIFICATUL DE DECES AL LUI TONI TECUCEANU. Sursa: Evenimentul Zilei

Aşadar, nici urmă de virus AH1N1 în certificatul de deces. Medicul legist care s-a ocupat de autopsia lui Tecuceanu spune că nu era obligatoriu ca virusul să figureze în certificatul de deces, însă subliniază că există un test pozitiv de la Institutul Cantacuzino, care atestă că actorul fusese infectat cu AH1N. ?În momentul în care se face necropsia virusul nu se vede, se văd complicaţiile care pot fi secundare şi altor afecţiuni. Tot ceea ce am prelevat se procesează, iar la final vom da un buletin în care corelăm toate datele, cele de hematologie, biochimie, culturi de sânge etc? declară aceasta pentru Evenimentul Zilei.

Întrebări fără răspuns

Fratele actorului, Paul Tecuceanu, povesteşte că lui Toni i s-au făcut trei teste pentru depistarea virusului. Primele două au fost negative, şi abia al treilea rezultat a confirmat suspiciunile medicilor. Ciudat este că niciunul dintre apropiaţii actorului nu a contractat virusul. Mai mult, una din bebeluşe a fost la spital pentru a se testa şi a întrebat de Tecuceanu, dar i s-a spus că acesta nu suferă de gripa porcină.

Întrebarea care se desprinde din toate aceste fapte este: A murit Toni Tecuceanu de gripă porcină? Dacă da, de ce nu figurează acest lucru pe certificatul său de deces? Dacă nu, de ce au legat autorităţile numele său de virusul AH1N1?

Poziţia Ministerului Sănătăţii

Biroul de presă al Ministerului Sănătăţii a precizat pentru Antena3.ro că decesul actorului a fost comunicat la OMS ca fiind provocat de virusul gripei noi, însă nu a fost raportat nominal: "Informaţia privind numărul de decese cauzate de gripa porcină sunt trimise săptămânal de către Ministerul Sănătăţii la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cadrul unei statistici, printr-un sistem rapid de raportare. Ministerul însă nu trimite numele sau alte informaţii personale ale persoanelor decedate sau infectate, ci doar numărul lor. Aceeaşi informaţie a fost raportată şi în cazul persoanei Toni Tecuceanu, dar ţinem să precizăm că informaţia către OMS din partea instituţiei noastre s-a referit strict la faptul că este vorba de un deces, nu şi la nominalizarea persoanei respective. De asemenea, noi nu avem date despre datele înscrise în certificatul lui de deces, doar cei de la Institutul de Medicină Legală pot să lămurească acest aspect" au declarat reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Sănătăţii pentru Antena3.ro.

PAUL TECUCEANU DESPRE MOARTEA FRATELUI SĂU


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: virus AH1N1 vaccin
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close