Antena 3 CNN Actualitate Aberație din Codul Rutier, corectată după 20 de ani

Aberație din Codul Rutier, corectată după 20 de ani

O aberație din Codul Rutier, care a trecut neobservată de parlamentari până acum sau pur și simplu a fost ignorată, a fost, în sfârșit corectată.

Aberație din Codul Rutier, corectată după 20 de ani
de Gabriel Dano    |    25 Mai 2022   •   22:03

Codul Rutier din România datează de acum 20 de ani, când a fost adoptat prin OUG 195/2002. În pofida numeroaselor modificări, adăugiri, abrogări de articole, niciun parlamentar nu a observat o inepție strecurată de la bun început în ordonanță, anume obligativitatea motocicliștilor de a avea trusă medicală, extinctor și două triunghiuri reflectorizante, potrivit Fanatik.

Un exemplu ar fi obligativitata motocicliștilor de a avea extinctor și triunghi reflectorizant. Deși cei mai mulți polițiști rutieri au ignorat această regulă în cazul motocicliștilor, unii au făcut exces de zel.

Așa s-a întâmplat și recent când un polițist a amendat un grup de motocicliști pentru că nu aveau extinctoare și triunghiurile reflectorizante. Totul s-a petrecut pe 12 mai, când trei motocicliști din Cluj au fost amendați pentru acest motiv, invocat de un polițist rutier care i-a oprit, potrivit publicației Știri de Cluj.

„În ultimele zile a început să oprească motocicliști, eu fiind unul dintre abuzați, cerându-mi să prezint extintor (sic! – n.red.), 2 trunghiuri reflectorizante și trusă. Asta ca încăpățânare sau răzbunare, doar de dragul de a da amenzi pentru că nu a găsit neconformități sau alte abateri. Noi am fost opriți trei motocicliști, toți trei amendați pentru aberația respectivă”, a afirmat unul dintre cei sancționați de polițistul clujean.

Deși biza,  zelosul polițist avea acoperire legală. „Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, prevede articolul 8 din Codul Rutier, articol care nu prevede niciun fel de excepții de la această regulă astfel că toți motocicliștii care în ultimele două decenii au mers fără extinctor în spinare și triunghiuri reflectorizante aninate de motocicletă se fac vinovați de încălcarea legii.

După acest caz, câțiva parlamentari USR și PNL au depus un proiect de lege prin care conducătorii de motociclete și mopedele vor fi exceptați de la această regulă din motivul evident al lipsei de spațiu pentru depozitarea extinctorului și triunghiurilor reflectorizante.

Expunerea de motive a proiectului de lege care a fost depus la Senat începe cu constatarea gogomăniei care i-a permis polițistului din Cluj să administreze amenzile. „Adesea ne întâlnim cu erori în legea română, erori care nu sunt făcute cu rea-credință, ci au rămas scrise negru pe alb de-a lungul anilor, până când o situație le aduce înapoi la suprafață (…) Într-un caz recent din județul Cluj, a fost mediatizat faptul că un anume echipaj de poliție folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentu motocliștii asupra cărora nu se putea reține o altă ilegalitate. Acest abuz a fost facilitat de o astfel de lege fără utilitate, dar încă în vigoare”, scrie senatorul USR Cristinel Gabriel Berea, cel care a redactat textul expunerii.

×
Subiecte în articol: codul rutier
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close