Antena 3 CNN Actualitate Acasă la Irina Margareta Nistor. Dezvăluiri despre marea evadare şi cum şi-a construit cetatea filmului

Acasă la Irina Margareta Nistor. Dezvăluiri despre marea evadare şi cum şi-a construit cetatea filmului

O cunoaștem cu toții, dar mai ales îi recunoaștem vocea. Irina Margareta Nistor ne-a deschis fereastra spre lumea cinematografiei într-o epocă în care cortina de fier ne ținea "prizonieri" în comunism. Vedem imagini şi dezvăluiri inedite din casa criticului de film.

Acasă la Irina Margareta Nistor. Dezvăluiri despre marea evadare şi cum şi-a construit cetatea filmului
Sursa foto: Antena 3
de Mihaela Bîrzilă    |    05 Feb 2022   •   22:08

Un proiect de modificare a Legii audiovizualului propune introducerea unui avertisment grafic în forma literei C care să fie afișat în timpul difuzării programelor realizate în  timpul regimului comunist.

Astfel telespectatorii, mai ales publicul tânăr, care nu a cunoscut acea perioadă să nu fie indus în eroare de producțiile audiovizuale realizate atunci, care ar putea induce o imagine idilică despre regimul totalitar, mai ales că în acea perioadă libertatea de creație și exprimare nu era permisă.

„Cred că ar trebui specificat şi ce anume era cenzurat şi cât de greu era să se facă asemenea filme şi cât de ușor le-a fost altora care au pactizat cu diavolul cu mare ușurință. Cred că trebuie făcută o distincție foarte importantă între una şi alta şi dacă s-ar putea să nu se mai repete.

Deşi, dacă stau să mă uit aşa în jur şi că văd la Hollywood în ultima vreme vin cu tot felul de reguli una mai bizară decât alta atunci încerc să le explic. Noi am mai trecut prin altfel de cenzură, iar asta se repetă", spune Irina Margareta Nistor despre acest proiect.

Întrebată cum vede publicul tânăr filmele din perioada comunistă, vocea filmului românesc, Irina Margareta Nistor spune:

„Dacă filmele sunt spuse într-un context şi atunci sunt înțelese mai bine nişte lucruri sau ai de faţă regizorii care au lucrat la vremea respectivă atunci sigur că şi percepția e alta şi înțeleg mai bine ce a fost până în 1989 şi ce a însemnat cenzura şi cum știai să ocolești cenzura şi cât de complicat era, cât de multă inteligența îţi trebuia inclusiv pentru asta.

Mie mi se părea o mare victorie în subtitrările din vremea aia când scriam sărbători. Nu aveam voie să spun nici Crăciun nici Paşte, dar pentru că scriam cu litera S mare mi se părea extraordinar. Acum toată lumea scrie cu literă mică", a mai explicat Irina Margareta Nistor într-un interviu exclusiv acordat pentru emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

Dezvăluiri despre marea evadare şi cum şi-a construit cetatea filmului, pe larg, în materialul de mai jos. 

 

×
Subiecte în articol: irina margareta nistor critic de film
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close