Antena 3 CNN Actualitate Accesul cu animale de companie pe plajă, permis. Ce condiții trebuie să respecte stăpânii pentru a nu fi amendați

Accesul cu animale de companie pe plajă, permis. Ce condiții trebuie să respecte stăpânii pentru a nu fi amendați

Prezența animalelor de companie pe plajele din România nu va mai fi considerată contravenție din acest an. Accesul pe plajă al animalelor de companie se va face numai cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajele Mării Negre.

Accesul cu animale de companie pe plajă, permis. Ce condiții trebuie să respecte stăpânii pentru a nu fi amendați
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    15 Feb 2022   •   12:32

A fost adoptat proiectul care prevede eliminarea sancțiunilor pentru persoanele care își aduc animalele pe plajă, astfel că atât în perioada estivală, cât și în extrasezon accesul animalelor domestice pe plajă va fi permis, cu condiţia ca animalele de companie să fie ţinute în zgardă sau ham şi lesă.

În perioada estivală, accesul animalelor de companie pe plajă se va face doar cu acordul operatorilor, în timp ce în extra-sezon nu există nicio condiție.

Accesul câinilor utilitari aparținând persoanelor cu dizabilități este permis indiferent de perioada din an fără acordul operatorilor de plaje.

Proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaților, care este decizională, cu 284 de voturi pentru, un vot împotrivă și 11 abțineri.

Până acum, amenda pentru persoanele care își aduceau animalele de companie pe plajă se încadra între 10.000 lei și 20.000 lei.

Deputata USR Cristina Rizea, iniţiatorul proiectului de lege, atrage atenția că deși legislaţia actuală interzice accesul animalelor de companie pe plajă, multe persoane își aduc animalele de companie pe plajă şi nu colectează deșeurile produse de acestea.

„Deşi există reglementare expresă privind sancţionarea persoanelor care vin pe plajă însoţite de animale de companie, realitatea arată că autorităţile îndreptăţite nu aplică niciun fel de sancţiune. În urma unei întrebări parlamentare, adresate Ministerului Afacerilor Interne, am aflat că în ultimii ani nu s-a dat niciun fel de sancţiune pentru proprietarii de animale care se plimbă cu căţeii pe plajă. Realitatea e că oamenii nici nu ştiu că este interzis, Astfel, se impune modificarea cadrului normativ, în sensul reglementării accesului pe plajă al animalelor, cu respectarea unui set de norme menit să asigure curăţenia mediului înconjurător şi siguranţa tuturor celor aflaţi pe plajă”, a explicat deputata.

 

×
Subiecte în articol: plaja animale amenzi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close