Antena 3 CNN Actualitate ”S-a dezlănțuit Iadul! I-a vazut pe cei din fața lui că au sărit!” | Mărturia bărbatului care face lumină în cazul tragediei de la CE Oltenia

”S-a dezlănțuit Iadul! I-a vazut pe cei din fața lui că au sărit!” | Mărturia bărbatului care face lumină în cazul tragediei de la CE Oltenia

Cumnatul unuia dintre minerii răniți în accidentul de ieri, de la Complexul Energetic Oltenia, face lumină în privința tragediei de ieri. Acesta a povestit ce s-a întâmplat cu adevărat.

de Laura Dinu    |    Gabriela Mladin    |    18 Ian 2023   •   15:48

Antena 3 CNN a prezentat documentul exclusiv care arată încă o dată neregulile majore de la Complexul Energetic Oltenia.  

Noul șef al carierei Jilţ SUD, care ieri a fost șeful schimbului 1 al minerilor, NU a trecut nimic în dreptul rubricii de evenimente care au apărut în timpul turei, în ciuda tragediei în care au murit trei mineri și au fost răniți alți 13.  

Tiberiu Turtoi a semnalat multe alte probleme întâmpinate, dar nimic despre tragedie.  

Între timp, este scandal la cel mai înalt nivel între cei care conduc Complexul Energetic Oltenia.  

Unui angajat i s-a făcut rău și a fost transportat la spital.  

Premierul ia în calcul să îl demită pe ministrul Energiei, Virgil Popescu

De asemenea, surse guvernamentale spun că premierul ia în calcul să-l demită pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.  

Între timp, apar și primele demisii după tragedia în care și-au pierdut viața trei mineri. Doi din cei 3 șefi din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cărora ministrul Virgil Popescu le-a cerut să plece, și-au prezentat demisiile. Este vorba despre directorul diviziei miniere și despre șeful exploatării de cariera. Singurul care nu s-a supus cererii ministrului și așteaptă sa fie demis este șeful Carierei Jilț Sud, șeful direct al angajaților morți. În ciuda tragediei, acesta spune sec "toți suntem vinovați". 

Accidentul de muncă s-a petrecut în jurul orei 13.30, atunci când minerii intraseră în schimbul II. 

Anchetă ITM

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a început o anchetă în urma accidentului. 

"Ca urmare a ultimului eveniment de muncă soldat cu decesul a trei lucrători, petrecut la angajatorul Societatea Complexul Energetic Oltenia, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, situată pe raza localității Mătăsari, în urma căruia o autoutilitară mixtă s-a răsturnat în timp ce transporta o echipă de lucrători, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a deschis dosar de cercetare a evenimentului în vederea stabilirii împrejurărilor și cauzelor care au condus la producerea evenimentului, precum și stabilirea reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor și a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimente similare și, respectiv, determinarea caracterului accidentului. 

La fața locului s-au prezentat doi inspectori de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă în vederea efectuării cercetării inițiale”.  

Și conducerea CEO a anunțat verificări și urmează să se stabilească cine a dat ordinul ca cei 25 de muncitori să se urce toți în tanchetă. 

Într-o intervenție la Antena 3, managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a spus că el "nu poate fi de vină" pentru tragedie, precum și că muncitorii au ales să meargă cu un vehicul destinat transportului de marfă. "Eu dacă eram acolo nu dădeam o dispoziție să se urce toți", a mai spus Burlan. 

Ministrul Energiei Virgil Popescu a spus că tragedia de la cariera Jilț Sud, în urma căreia trei persoane au murit, nu poate să rămână fără răspuns. 

”A urmat Iadul!”

Între timp, cumnatul unuia dintre minerii răniți în accident face lumină în privința tragediei de ieri.  

Omul a vorbit despre împrejurările în care a avut loc accidentul și spune că mașina în care se aflau minerii a rămas fără frâne. După acel moment au urmat clipe de panică și un adevărat iad pentru mineri. 

”La o coborâre pe o coastă, nu parcurseseră decât 100 m de la excavatorul respectiv, undeva la 3 minute de când plecaseră, se pare că șoferul a rămas fără frâne, a încercat să bage mașina într-o viteză inferioară, pentru a o opri, nu a reușit și i-a văzut pe cei din fața lui că au sărit. Și-a pus mâinile la cap și apoi s-a trezit în nămol. 

Va zic exact cuvintele lui. A urmat Iadul! Se călcau în picioare unii pe alții, erau îngrămădiți, tuburile erau peste ei, trusele pe care le-au folosit la reparațiile respective erau peste ei... 

El (cumnatul, n.red.) a încercat să îl resusciteze pe unul dintre ei. Chiar îi era prieten foarte bun, copilăriseră împreună. Dragoș, cel mai tânăr dintre ei, care aștepta un copil...”, povestește bărbatul.  

Nu a primit nici măcar un telefon de la un lider de sindicat, cei care sunt inspectori sociali, cei care stau în birouri călduțe și care primesc 7.000 de lei lunar. 

Nu știu dacă se va întoarce acolo. Știu că este încă șocat de ceea ce s-a întâmplat. Mi-a spus că, în zilele următoare, o sa meargă la un psiholog pentru că îl are în minte doar pe Dragoș, pe maistrul de 48 de ani care stătea exact în stânga lui, și îi este teamă să se mai urce într-o astfel de mașină, povestește bărbatul.  

×
Subiecte în articol: accident Complexul Energetic Oltenia
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close