Achitare în dosarul finanțării ilegale în PNL. Fostul consilier al lui Iohannis a fost achitat

25 Iun 2018   •   10:49
Achitare în dosarul finanțării ilegale în PNL. Fostul consilier al lui Iohannis a fost achitat

Lovitură în instanţă pentru DNA. Fostul consilier al lui Klaus Iohannis, George Scutaru, şi fostul lider liberal Dan Motreanu au fost achitaţi de Curtea Supremă.

Este un dosar care a ajuns pe masa magistraților în urmă cu câțiva ani. La termenul trecut doi martori au dat declarații și au spus că au plătit 50.000 de lei unei firme de partid pentru finanțarea campaniei electorale a PNL din 2008.

În septembrie 2015, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru şi pe fostul deputat PNL Dan Motreanu, pentru spălare de bani. Pentru aceeaşi faptă este judecată şi Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, Cristinel Bîgiu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, denunţător în acest dosar, a pretins de la o persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, pentru a-l pune în posesia unor terenuri aflate în municipiul Buzău.

Din suma pretinsă, Bîgiu a primit 700.000 de euro, din care le-a dat lui George Scutaru şi Dan Motreanu sumele de 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro, conform unei înţelegeri anterioare, pentru finanţarea campaniilor electorale din 2008 a candidaţilor PNL la alegerile locale şi parlamentare din acel an, susţin procurorii.

Pentru a ascunde provenienţa acestor sume, Scutaru, Motreanu şi Ana Maria Schaer "au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrate de către aceasta din urmă către o firma care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală", au mai scris procurorii în rechizitoriu. 

Parteneri
x close