Antena 3 CNN Actualitate Adevărata miză a blocării României în afara Schengen. Manipularea cancelarului Nehammer a dat rezultate

Adevărata miză a blocării României în afara Schengen. Manipularea cancelarului Nehammer a dat rezultate

Manipularea guvernului de la Viena, care acuză România pentru criza migranților din Austria, a dat roade.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2022   •   20:28

Mai mult de jumătate din austrieci considera că guvernul de la Viena a făcut bine opunându-se aderării României la Schengen, pe baza unor informații dovedite ulterior ca fiind false.

Rezultatele consultării apar într-un sondaj realizat recent.

Astfel, 52 la sută dintre cei chestionați au spus că aprobă decizia blocării României și Bulgariei la intrarea în Schengen, iar 34 la sută au declarat că nu sunt de acord.

Veto-ul în cazul extinderii Schengen cu România și Bulgaria are cea mai mare rată de aprobare printre votanții conservatorilor și printre naționaliști.

Totuși, zgomotul și opoziția create de conservatorii cancelarului Karl Nehammer la adresa României n-au ajutat principala formațiune de guvernământ din Austria să crească spectaculos în opțiunile electorale.

Partidul lui Nehammer nu trece de locul 3 în sondaje, dar cancelarul este pe primul loc

Cu 22% intenție de vot, Partidul Popular Austriac (OVP) se află pe locul 3, fiind devansat de alte două formațiuni: Partidul Social Democrat (24%) și Partidul Libertății (26%).

NEOS, un partid cu orientare liberală, relativ nou în peisajul politic austriac, și Verzii, care sunt parteneri minoritari la guvernare, se află pe locul patru, la egalitate, cu 11 procente.

În ceea ce privește politicianul considerat potrivit pentru postul de cancelar, opțiunile electoratului din Austria arată astfel:

  • Karl Nehammer (conservatori) - 30%
  • Herbert Kickl (naționaliști) - 25%
  • Pamela Rendi-Wagner (social-democrați) - 22%

Cine l-ar putea bate pe Nehemmer în cursa pentru postul de cancelar

Acest clasament ar putea fi dat peste cap dacă în cursa pentru șefia guvernului ar intra guvernatorul din Burgenland, social-democratul Hans Peter Doskozil.

În acest caz, Doskozil ar fi pe primul loc, cu 31 la sută din intențiile de vot, urmat de actualul cancelar Nehammer și de liderul Partidului Libertății, Kickl.

În dezbaterile despre Schengen, social-democrații austrieci au avut o atitudine ezitantă: unii dintre politicienii de vârf au criticat guvernul, în timp ce șefa formațiunii, Pamela Rendi-Wagner, a fost de acord cu blocarea României și a Bulgariei.

Hans Peter Doskozil l-a criticat pe ministrul de interne Gerhard Karner - adversar declarat al României în Schengen - însă doar pentru a-i reproșa că nu a fost suficient de ferm și nu a cerut controale mai eficiente la granițele Bulgariei.

În cadrul sondajului desfășurat între 12 și 15 decembrie au fost intervievate online și telefonic 800 de persoane cu vârsta de peste 16 ani iar marja de eroare este de plus/minus 3,5 procente.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close