Antena 3 CNN Actualitate Adevărul despre retragerea din politică a lui Crin Antonescu

Adevărul despre retragerea din politică a lui Crin Antonescu

Adevărul despre retragerea din politică a lui Crin Antonescu
23 Apr 2019   •   13:43

Un raport important scoate la iveală adevărul în privința uneia dintre cele mai controversate retrageri din politica românească.

E vorba de raportul Comisiei SRI, despre implicarea fostului șef SRI George Maior în decizii politice și în execuția unui om politic pe val și unul extrem de apreciat. 

Filmul" pare să înceapă în ziua de 9 noiembrie 2012, când ANI emite un comunicat privind constatarea incompatibilității a patru persoane: Eduard Hellvig, Dan Mihalache, Ovidiu Silaghi și Liviu Pop. Numai că ei nu erau cetățeni de rând la acea dată, ci erau ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, cel pentru Dialog Social, al Transporturilor și secretarul general adjunct al Guvernului. Nici ziua nu era întâmplătoare: era prima zi a campaniei electorale pentru parlamentarele din 9 decembrie 2012!

Despre Hellvig știm acum că dosarul i-a fost deschis la ANI printr-o sesizare făcută de SRI-ul condus atunci de Maior și Florian Coldea în octombrie 2012. Despre ceilalți trei nu știm cum de s-a ajuns la verificarea făcută de ANI, doar bănuim.

Nici guvernul din care făceau parte nu era unul oarecare, ci era executivul USL, condus de Victor Ponta, care luase „puterea" după înfrângerea rușinoasă suferită de Mihai Răzvan Ungureanu în Parlament. Dar să urmărim lista miniștrilor „loviți" și să o așezăm în contextul politic. Mihalache, Silaghi și Hellvig erau liberali și susținători ai lui Crin Antonescu, care, la acea oră, era candidatul USL pentru prezidențiale. Pop pare să fi fost pus pe listă pentru un „echilibru", să fie și un pesedist. Știm, tot din raportul comisiei condusă de Claudiu Manda, că interesul lui George Maior în „afacerea" asta era legat de prietenia cu Victor Ponta, conform evz. 

Explicațiile lui Crin Antonescu

„Eu m-am retras din viața politică pentru că este dreptul fiecărui om să pună punct unei activități care este până la urmă, benevolă. Politica nu este ca o anumită profesie să astepți pensionarea. De asemenea, marile proiecte politice în care eu am fost angrenat au eșuat. Pe scurt, eu am fost partener cu domnul Victor Ponta în marea construcție care a fost Uniunea Social-Liberală.

Domnul Ponta m-a trădat și s-a aliat cu binomul, iar binomul l-a trădat pe Victor Ponta, dar asta e deja o altă problemă. Proiectul USL a eșuat. Proiectul revizuirii Constituției în care eu m-am implicat personal a eșuat, fiind și el sabotat tot de propriii mei parteneri. În momentul ruperii USL, Partidul Național Liberal a ales să susțină din motive absolut explicabile, pe altcineva în cursa pentru alegerile prezidențiale. Eu nu m-am retras, am vrut să candidez. La capătul a peste 20 de ani de activitate am considerat că e momentul să pun capăt, după eșecul unui proiect atât de mare”. 

×
Subiecte în articol: Crin Antonescu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close