Antena 3 CNN Actualitate Administraţia prezidenţială face economii de când a renunţat la aeronava TAROM. Cât costă acum deplasarea externă a lui Băsescu

Administraţia prezidenţială face economii de când a renunţat la aeronava TAROM. Cât costă acum deplasarea externă a lui Băsescu

Administraţia prezidenţială face economii de când a renunţat la aeronava TAROM. Cât costă acum deplasarea externă a lui Băsescu
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    22 Mar 2013   •   17:26

Administraţia prezidenţială face economii de când cumpără bilete pentru cursele de linie. Dacă până acum închirierea aeronavei prezidenţiale costa 7 milioane de euro anual, acum preşedinţia plăteşte în medie 4-5 mii de euro la fiecare deplasare externă a lui Traian Băsescu, scrie gandul.info.

De exemplu, pentru deplasarea la Consiliului European de la Bruxelles Administraţia Prezidenţială a plătit 4.900 de euro. În schimb, pentru vizita lui Traian Băsescu la întronarea Papei Francisc s-au plătit 7.441 de euro.

Preşedintele Băsescu a decis: "Nu. Categoric nu voi mai utiliza aeronava TAROM"

Un calcul simplu arată că preşedintele ar putea face 1.400 de deplasări externe anual şi tot nu ar cheltui 7 milioane de euro pe an.

Preşedintele a mai folosit cursele de linie şi în 2004 şi 2010, în momentul în care Guvernul Emil Boc a luat măsurile de austeritate.

În cadrul ediţiei de vineri a emisiunii "100 de Minute", Alessandra Stoicescu şi invitaţii săi au discutat despre moftul costisitor al lui Traian Băsescu.

"Cred că îi serveşte mult povestea asta că acum va putea să revină la compania Mia Airlines, cea pe care o folosea dânsul din când în când", a spus Adrian Ursu, realizatorul emisiunii "Secvenţial".


Conducerea Tarom a solicitat Administraţiei Prezidenţiale să precizeze dacă doreşte continuarea sau rezilierea contractului de închiriere a aeronavei utilizată de preşedinte, într-un "gest de curtoazie", în condiţiile în care conducerea executivă are deja mandat pentru valorificarea aeronavei.

Fenechiu vrea să-l lase pe Băsescu fără aeronava prezidenţială. În februarie, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că TAROM ar trebui să renunţe la aeronava prezidenţială Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro.

Potrivit ministrului, renunţarea la aceasta ar aduce economii importante companiei care are pierderi de 50 de milioane de euro anual.

Guvernul nu-i va retrage preşedintelui Traian Băsescu avionul cu care se deplasează la întâlniri oficiale, dar caută o soluţie pentru ca actualele costuri ridicate generate de utilizarea aeronavei vechi să fie reduse, a declarat premierul Victor Ponta.

Vezi AICI înregistrarea integrală a emisiunii "100 de minute cu Alessandra Stoicescu".



×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close