Antena 3 CNN Actualitate Administratorul Hidroelectrica, Remus Borza, audiat la DNA

Administratorul Hidroelectrica, Remus Borza, audiat la DNA

Administratorul Hidroelectrica, Remus Borza, audiat la DNA
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    12 Iul 2016   •   14:48

Administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica, Remus Borza, a fost audiat marţi la DNA, în calitate de martor, într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la un contract de retehnologizare a Hidrocentralei Porţile de Fier II. 

La ieşirea din sediul DNA, Borza a declarat este vorba de două contracte demarate în urmă cu 15 ani, cu o valoare de aproximativ 500 milioane euro, aici fiind inclusă şi retehnologizarea Porţilor de Fier I. 

El a spus că aceste contracte au afectat "dramatic" Hidroelectrica, deoarece compania a înregistrat un prejudiciu de un miliard de euro prin acordarea de lucrări prin încredinţare directă, fără a se recurge la o procedură transparentă de licitaţie. 

"În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat prin procedura de licitaţie. Mă refer la Lotru-Ciunget, o centrală de 510 MW, la care preţul retehnologizării a fost de 113.000 euro/MW. La Porţile de Fier II, în care am fost audiat astăzi ca martor, preţul retehnologizării a fost de 12 ori mai mare, de 1,3 milioane euro/MW. Diferenţa între Lotru-Ciunget şi PF II este un contract atribuit prin licitaţie publică - Lotru-Ciunget, contract cu încredinţare directă - Porţile de Fier II", a spus Borza. 

În opinia sa, responsabil pentru această situaţie este un consorţiu de firme care a beneficiat, în perioada 2007-2010, de lucrări cu încredinţare directă de la Hidroelectrica în detrimentul companiei de stat. 

El a mai spus că firmele româneşti, precum UCM Reşiţa, Energomontaj, Hidroserv, care au construit sistemul energetic naţional, au fost discriminate după 1990 şi au devenit indezirabile la acordarea de contracte publice, fiind preferate firme străine. 

Remus Borza a adăugat că omul de afaceri Bogdan Buzăianu este "omniprezent" în aceste contracte de retehnologizare de la Hidroelectrica, fiind responsabil şi de starea de degradare de la UCM Reşiţa. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Remus Borza DNA hidroelectrica
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close