Antena 3 CNN Actualitate Legea Educației, amânată din nou de Guvern | Modificările propuse pentru elevi

Legea Educației, amânată din nou de Guvern | Modificările propuse pentru elevi

Legile Educaţiei ar fi trebuit să fie prezentate, astăzi, în Guvern, după cum promisese fostul ministru, Sorin Cîmpeanu. Noul ministru, Ligia Deca, nu a făcut încă vreun anunţ în privința adoptării.

Legea Educației, amânată din nou de Guvern | Modificările propuse pentru elevi
Sursa foto: Zuma Press / Guillaume Bonnefont
de Ana Iorga    |    05 Oct 2022   •   08:39

Proiectul are deja 10 mii de amendamente depuse de societatea civilă şi iscă în continuare controverse

Cea mai controversată măsură este examenul de admitere în colegii. Mulţi contestă ideea si spun că asta ar încuraja meditaţiile cu profesori din interiorul acelor unităţi de învăţământ.

Conform proiectului, Bacalaureatul va fi complet diferit începând cu 2027. Va fi compus din două probe scrise obligatorii, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. O probă va fi la limba și literatura română, si cu subiecte de gramatică. Iar cunoştinţele de matematică, ştiinţe reale, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane vor fi testate printr-o probă unică.

Elevii din clasa pregătitoare nu vor mai primi calificative, conform proiectului. Iar notele de la Sport sau Muzică vor dispărea complet, indiferent de anul de studiu. La aceste materii, elevii vor vedea doar dacă au fost admişi sau respinşi.

Va apărea şi portofoliul elevului, care va include rezultatele din catalogul electronic din toţi anii de şcoală, dar şi rezultatele evaluărilor din clasele a 2-a, a 4-a şi a 6-a.

Dirigintele şi consilierul şcolar vor face o recomandare de orientare şcolară obligatorie pentru fiecare elev, la finalul clasei a 8-a, pe baza Portofoliului. Nici această măsură n-a fost primită prea bine în spaţiul public.

În cazul învățământului superior, cea mai controversată măsură rămâne desfiintarea Consiliului care se ocupa de verificarea plagiatelor. Menținerea rectorilor în funcție pe viață este o altă problemă semnalată de societatea civilă.

Premierul României a precizat că pachetul de legi pe educație va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului până la finalul lunii octombrie, fiind așteptate ultimele retușuri.

De asemenea, Nicolae Ciucă afirmă că o va susţine pe Ligia Deca, noul ministru al Educaţiei, în definitivarea proiectului "România Educată", astfel încât noile legi ale educaţiei să ajungă în Parlament până la sfârşitul lunii.
 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close