Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase: Pensiile magistraţilor l-au enervat foarte tare pe Iohannis. Ce se întâmplă cu ele după alegeri. Rolul lui Rareş Bogdan

Adrian Năstase: Pensiile magistraţilor l-au enervat foarte tare pe Iohannis. Ce se întâmplă cu ele după alegeri. Rolul lui Rareş Bogdan

Fostul premier Adrian Năstase susţine că preşedintele Klaus Iohannis intenţionează, cu ajutorul viitorului Parlament, să desfiinţeze pensiile speciale ale magistraţilor, în ciuda faptului că totate demersurile anterioare au fost declarate neconstituţionale de către CCR

Adrian Năstase: Pensiile magistraţilor l-au enervat foarte tare pe Iohannis. Ce se întâmplă cu ele după alegeri. Rolul lui Rareş Bogdan
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    03 Dec 2020   •   22:35

Potrivit lui Năstase, preşedintele speră că noul legislativ va fi controlat de PNL şi va pune în practică atât eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor cât şi a pensiilor speciale ale magistraţilor.

Fostul premier susţine, într-o postare pe blogul său, că Iohannis şi PNL nu au forţat o astfel de măsură înainte de scrutinul parlamentar pentru a nu-şi ostiliza şi mai mult corpul magistraţilor, dat fiind mulţi dintre aceştia din urmă fac parte din birourile secţiilor de vot.

"Liderul PNL Florin Roman a anunţat că, în prima săptămână după alegeri, viitorul parlament, controlat – conform anunţului făcut de Iohannis – de către liberali, va elimina pensiile speciale ale parlamentariilor.

Se spune însă că decizia conducerii liberale este mai complexă şi că, la indicaţiile lui Iohannis, după ce au citit Raportul Rise Project referitor la pensiile speciale ale magistratilor, ar fi decis şi eliminarea acestora.

Năstase: Iohannis n-a vrut să-i enerveze pe magistraţi înainte de alegeri

Argumentele au fost că pensia medie a unui parlamentar este de 5.800 lei, în timp ce pensia medie a unui magistrat este de 17.800 lei.

În plus doar 758 de parlamentari primesc pensie specială, în timp ce numărul magistratilor cu pensie specială este de peste 11.000, ceea ce face ca bugetul anual pentru parlamentari să fie de 10 milioane de euro, în timp ce bugetul anual pentru pensiile magistraţilor este între 450-500 de milioane de euro.

Datele astea se pare că l-au enervat foarte mult pe Iohannis dar, pentru că se apropie alegerile si mulţi magistraţi fac parte din birourile sectiilor de vot, nu a dorit să-i enerveze. Cu oarecare satisfacţie s-a menţionat că şi judecătorii de la CCR, asimilaţi cu magistraţii, vor pierde aceste pensii (dacă nu vor accepta impozitarea progresivă pe care o au pe masă!). Nu s-a discutat despre pensiile speciale/ocuopaţionale ale militarilor.

Năstase: Iohannis şi liderii PNL au pus ochii pe pensia de europarlamentar a lui Rareş Bogdan

Dar, se pare, Iohannis şi liderii liberali s-au mai enervat şi când au aflat că Rareş Bogdan – foarte critic, de altfel, la adresa pensiilor speciale – în afară de faptul că are un salariu de 8000 euro lunar, va primi şi o pensie specială ca europarlamentar, de 4600 de euro pe lună, după un mandat de patru ani.

În aceste condiţii, surse din PNL spun că s-ar fi solicitat imperativ europarlamentarilor PNL să ceară la Bruxelles eliminarea acestor pensii speciale pentru toti europarlamentarii, pensii care sunt plătite din banii noştri, ai tuturor", se spune în finalul postării de pe blogul lui Adrian Năstase.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close