Antena 3 CNN Actualitate Adrian Ursu, contre cu ministrul Energiei, în direct la Antena 3: Nu vă bateţi joc de oameni! / Vom modifica legea energiei electrice

Adrian Ursu, contre cu ministrul Energiei, în direct la Antena 3: Nu vă bateţi joc de oameni! / Vom modifica legea energiei electrice

Jurnalistul Adrian Ursu şi ministrul Energiei Virgil Popescu au avut un schimb fierbinte de replici pe tema scandalului legat de preţurile mărite pe care populaţia le va plăti la curent electric, pentru că autorităţile nu au comunicat din timp cetăţenilor că trebuie să-şi schimbe contractele la furnizorii de energie electrică.

Adrian Ursu, contre cu ministrul Energiei, în direct la Antena 3: Nu vă bateţi joc de oameni! / Vom modifica legea energiei electrice
de Cristi Popovici    |    06 Ian 2021   •   18:55

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit la Antena 3 despre faptul că românii mai au timp 3 luni pentru a-şi schimba furnizorul de energie electrică, în condiţiile liberalizării pieţei. Ministrul crede că această perioadă de timp este insuficientă pentru că cei peste 6 milioane de consumatori, care sunt în această situaţie, să-şi încheie noile contracte. Virgil Popescu pasează responsabilitatea asupra ANRE, instituţia care se ocupă de acest proces de liberalizare a pieţei.

"Chiar dacă s-a propus mărirea termenului de la o lună, la trei luni, nu este acoperitor. Este imposibil ca 6 milioane de clienţi din piaţa reglementată să treacă singuri la alt furnizor, să caute pe internet, să meargă la punctele de lucru ale furnizorilor şi să încheie un nou contract. În trei luni de zile nu este posibil acest lucru. Modalitatea prin care trec 6 milioane de clienţi în serviciul universal care este mult mai scump, iar mi se pare că se creează o poziţie dominantă a furnizorilor.

Conform legii, Autoritatea de Reglementare în Energie este cea care face reglementările şi liberalizează piaţa, noi am spus la Guvern că de la 1 iulie 2020 se liberalizează piaţa gazelor naturale şi de la 1 ianuarie 2021 se liberalizează piaţa energiei electrice. ANRE face aceste reglementări.

ANRE este în subordinea parlamentului, este o instituţie independentă. Lucrăm cu ANRE dar ei au independenţă totală, este infracţiune să le dai ordine şi indicaţii. Am avut discuţii ieri cu ANRE, le-am spus ce ar trebui să facă. Normal ni s-ar părea ca toţi clienţii casnici să fie trecuţi la cel mai bun preţ pe care furnizorul actual al acelui client îl oferă în piaţa concurenţială, fără să mai pui oamenii pe drumuri.

Dacă ANRE nu modifică ordinul în acest sens, vom interveni legislativ, prin OUG şi vom modifica legea energiei electrice", a spus Virgil Popescu la Antena 3.

Adrian Ursu, contre cu ministrul Energiei, în direct la Antena 3

Jurnalistul Antena 3 Adrian Ursu a avut un comentariu la adresa celor spuse de ministrul Economiei. "Toată lumea pare uimită de ce se întâmplă. Cade casa pe noi, ne întrebăm de ce oare, deşi trebuia făcute nişte lucruri de multă vreme. Constatăm, dintr-un comunicat ANRE, că jumătate dintre consumatorii din România sunt la nivelul care îi califică drept consumatori vulnerabili. Din cei 8,7 milioane de consumatori din această ţară, peste 4,7 milioane sunt la un consum de 55 de KW", a comentat Adrian Ursu.

Ministrul Economiei a intervenit şi a spus că nu putem spune că avem 4 milioane şi jumătate de consumatori vulnerabili, atâtă timp cât nu se ştiu veniturile celor care au acest consum de 55 de KW pe lună. 

După un schimb de replici între Adrian Ursu şi Virgi Popescu pe tema legii consumatorului vulnerabil, tergiversată de guvernele PSD şi PNL în ultimii doi ani, ministrul Energiei a explicat: "Se lucrează de anul trecut la această lege. Nu sunt legate una de alta (consumatorul vulnerabil de liberalizarea pieţei), consumatorul vulnerabil înseamnă şi gaze naturale şi din alte surse. Proiectul de lege este aproape gata. Doamna Violeta Alexandru (fostul ministrul al Muncii şi Protecţiei Sociale) a lucrat la proiectul de lege un an de zile şi va fi finalizat. A fost stare de urgenţă"

Adrian Ursu i-a criticat pe membrii guvernului pentru faptul că nu au finalizat această lege, deşi PNL este la guvernare de mai bine de un an. "Nu vă bateţi joc de oameni!", i-a reproşat jurnalistul ministrului Economiei.

"Dumneavoastră aţi fost ministru şi anul trecut. De ce nu aţi ieşit în decembrie (să clarificaţi problema noilor contracte)?", l-a întrebat Adrian Ursu pe ministrul Economiei. "Am ieşit pe 30 decembrie şi am spus acest lucru", a replicat ministrul Economiei, la care Adrian Ursu i-a răspuns ironic: "Doamne fereşte, Doamne fereşte! Dacă dvs sunteţi mulţumit, eu nu vă stric bucuria. Nu aţi făcut protecţia cetăţenilor!"

Jurnaliştii Antena 3 l-au întrebat pe ministrul Economiei de ce a aşteptat atât pentru a clarifica această problemă, astfel încât românii să nu fie nevoiţi să plătească facturi mai mari, doar pentru că nu au fost anunţaţi din timp de noile modificări. Virgil Popescu a răspuns: "Vreţi să găsiţi Ministerul Energiei sau pe mine ţap ispăşitor, când ANRE a făcut modificările".

După ce mii de români s-au înghesuit la sediile furnizorilor de energie electrică pentru a-şi schimba contractele, ministrul Energiei a spus: "Cred că ANRE va schimba această modalitate de a-i trece pe toţi în serviciu universal şi le oferă tututor oamenilor cel mai mic preţ de pe piaţă al furnizorului la care sunt şi atunci nimeni nu mai stă la coadă. După care oamenii îşi pot schimba furnizorul când doresc. Nu mă aşteptam ca ANRE să nu poată să gestioneze această situaţie"

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Virgil Popescu ANRE
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close