Antena 3 CNN Actualitate Adrian Vasilescu, veste proastă pentru români: ROBOR va crește în continuare, până la finalul anului

Adrian Vasilescu, veste proastă pentru români: ROBOR va crește în continuare, până la finalul anului

Românii care au credite ale căror rate depind de ROBOR au o soluţie pentru a ţine valoarea acestora sub control. Aceştia pot trece de la indicele ROBOR la Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor, spun unii specialiști. Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR, afirmă, însă, că această mutare nu este o soluție.

Adrian Vasilescu, veste proastă pentru români: ROBOR va crește în continuare, până la finalul anului
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Gabriel Dano    |    22 Mai 2022   •   12:43

Mulți români trec de la indicele ROBOR la IRCC, mai ales că la un credit de 250.000 de lei, rata a crescut cu aproape 700 de lei faţă de anul trecut. ROBOR la 3 luni a ajuns pe 20 mai 2022 la 5,71% , faţă de 1,54% anul trecut pe 20 mai 2021.

În acest context, tot mai multe persoane vor să treacă de la Robor la IRCC. Băncile nu prea vor sa audă de așa ceva pentru că pentru ele asta inseamnă pierderi. Practic, românii cu credite legate de ROBOR sunt la mâna băncilor. Cei aproape 490.000 de debitori cu credite legate de ROBOR pot să ceară băncilor înlocuirea indicelui cu IRCC. Băncile pot să aprobe sau nu, spun cei din sectorul bancar.

Avocatii spun însă că este ilegal ca bancile să refuze acest lucru.

Adrian Vasilescu, despre trecerea de la ROBOR la IRCC: "Riscurile sunt foarte mari"

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României, a explicat de ce au crescut ratele atât de mult și de ce soluția IRCC nu e una perfectă.

"Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari - în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 - asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China.

În momentul de față îmi convine să schimb un credit în care dobânda o compun din ROBOR de 5,95% plus marja băncii și un IRCC care este de numai 86%, dar dacă ne uităm în urmă, acum 3 luni IRCC era 1,17%. Și dacă ne uităm în urmă era și mai mic. Dar a fost o vreme în care dobânzile au urcat și IRCC a fost mai mare decât ROBOR", a subliniat Vasilescu.

Întrebat ce se va întâmpla până la finalul acestui an cu ratele, Adrian Vasilescu a răspuns:

"Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa".

×
Subiecte în articol: Adrian Vasilescu robor BNR rate
Parteneri
Alertă de securitate la Parlament! Un tânăr a sărit gardul instituției
x close