Antena 3 CNN Actualitate Afaceri cu statul la metrou. O firmă privată câştigă sute de milioane de lei de la Metrorex

Afaceri cu statul la metrou. O firmă privată câştigă sute de milioane de lei de la Metrorex

Afaceri cu statul la metrou. O firmă privată câştigă sute de milioane de lei de la Metrorex
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    14 Mar 2013   •   08:24

O firmă privată stoarce sute de milioane de lei de la Metrorex. Este vorba despre Metroul SA, care oferă servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică în absolut toate contractele încheiate de compania de stat.

Corpul de control al prim-ministrului a descoperit că, în ultimii ani, firma a obţinut din această activitate aproape 600 de milioane de lei.

Potrivit contractului din anii 90, Metrorex trebuie să apeleze la serviciile Metroul SA pentru orice fel de contract - chiar dacă schimbă becurile în staţiile de metrou sau instalează lifturi.

"La metrou e mult mai profitabil să faci studii şi consultanţă, decât să faci vreo linie de metrou", a conchis premierul Victor Ponta.

În perioada 2007-2009, Metrorex a încheiat cu această firmă trei contracte, în valoare totală de 245 de milioane de lei, din care a plătit 186,8 milioane de lei.

Suma a crescut în perioada 2009-2011, deşi au fost ani de criză. Numărul contractelor s-a dublat, iar valoarea a fost de 339,8 milioane de lei. Au fost plătite 32,6 milioane de lei, astfel că acum contractul este în curs de executare.

Cifrele au ieşit la iveală în urma unor verificări ale corpului de control al premierului.

"Când mai vin să protesteze diverşi oameni, întrebaţi-i dacă nu cumva sunt acţionari la firma asta care face consultanţă", a spus Ponta.

Metroul SA este o societate privatizată prin Mebo, sistem prin care angajaţii au primit acţiuni. De aceea, şi în prezent are 250 de acţionari. Nu este singura căpuşă a companiei de stat. Firma Sindomet Servcom SRL, controlată de sindicaliştii de la Metrorex a pus stăpânire pe toate spaţiile comerciale şi publicitare din subteranele Bucurestiului, pe care le închiriază ulterior la preţuri consistente. Sindicatul este condus de Ion Rădoi.

Citeşte şi Ponta: Linia de metrou Drumul Taberei - Facultatea de Drept costă cât autostrada Comarnic-Braşov





×
Subiecte în articol: Metrorex Victor Ponta
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close