Antena 3 CNN Actualitate Fermierii din Vrancea aduc acuzaţii grave Centrului Antigrindină | Petre Daea a demarat o anchetă

Fermierii din Vrancea aduc acuzaţii grave Centrului Antigrindină | Petre Daea a demarat o anchetă

Fermierii din Vrancea spun că rachetele anti-grindină au provocat cea mai mare secetă din ultimii 70 de ani. Ministrul Agriculturii Petre Daea face acum anchetă pentru a lămuri situaţia.

Fermierii din Vrancea aduc acuzaţii grave Centrului Antigrindină | Petre Daea a demarat o anchetă
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    18 Iul 2022   •   16:50

Situația critică în Vrancea. Aproape tot județul este calamitat din cauza secetei, iar agricultorii sunt aproape de faliment.

Ajunși la limita răbdării, după mai mulți ani în care ploaia nu a venit peste terenurile lor, agricultorii au cerut prefectului oprirea tragerilor cu rachete antigrindină. În opinia lor, norii sunt dispersați de aceste rachete, iar ploile îi ocolesc.

Unii fermieri arată cu degetul către Centrul Antigrindină și susțin că rachetele dispersează norii, și odată cu ei, și șansele de ploaie.

"Din păcate ceea ce se vede în câmp ne duce pe toți cu gândul la influenţa acestui sistem. Nu suntem siguri, nu putem da cu parul, dar ce se vede în câmp către asta ne duce cu gândul. Am ajuns în momente disperate", 

Oamenii așa spun, ei spun că nu fac asta. Din experienţă spun că de fiecare dată când se aduna norii, şi începe o ploaie, în 30 de minute se împrăștie norii şi zero", mai spune un fermier

În județul Vrancea seceta a făcut ravagii în marile culturi. Recoltele de grâu au fost mult sub așteptări, iar cele de porumb și floarea soarelui sunt compromise.

Un agricultor din localitatea Ciorăști din județul Vrancea lucrează o suprafață de 800 de hectare. La grâu a reușit să recolteze aproape 1 tonă la hectar, față de 6-7 tone cât a recoltat anul trecut. Pentru culturile de porumb și floarea-soarelui, situația este mult mai dramatică.

Recolta de porumb este aproape compromisă. Tulpina nu depășește jumătate de metru, iar rădăcinile sunt complet uscate.

Din cele zece județe vizitate, cele mai afectate de secetă sunt Vrancea, Galați și Buzău, a anunțat săptămâna trecută ministrul Agriculturii Petre Daea.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close