Antena 3 CNN Actualitate Agricultorii români sunt disperați: Vânzările au scăzut la jumate din cauza restricțiilor de acces în piețe și magazine

Agricultorii români sunt disperați: Vânzările au scăzut la jumate din cauza restricțiilor de acces în piețe și magazine

Agricultorii români sunt disperaţi. Vânzările de produse autohtone au scăzut cu 50% din cauza restricţiilor de acces pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală.

Agricultorii români sunt disperați: Vânzările au scăzut la jumate din cauza restricțiilor de acces în piețe și magazine
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    06 Ian 2022   •   17:12

Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, a dezvăluit, joi, la Antena 3, că se ia în considerare facilitarea accesului produselor românești în toate magazinele, nu numai în supermarketuri sau hypermarketuri.

"Cunoaștem că în perioada această sunt o serie de turbulențe pe piață. Cred că această situație se va îmbunătăți dacă noi avem în vedere că, în perioada aceasta extrem de delicată, ne concentrăm pe asigurarea condițiilor pentru realizarea producției. (...) Să ne preocupe situația actuală privind scumpirea gazelor", a spus acesta.

Cum vrea Ministerul Agriculturii să rezolve problema scumpirii alimentelor

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunță acordarea de ajutoare financiare fermierilor cu scopul de a împiedica creșterile de prețuri prognozate la alimente.

Printre categoriile de fermieri vizate de această măsură sunt producătorii de cartofi și producătorii de struguri de masă.

„În bugetul pentru anul 2022, pentru a împiedica o creștere atât de mare a prețului, așa cum ar putea fi prognozată, ținând cont de faptul că toate materiile prime s-au scumpit, că prețul la energie și gaz s-a majorat în ultima perioadă, noi am venit cu pachete financiare de sprijin către fermieri astfel încât să putem stabiliza producția și nivelul prețurilor în România.

Am prezentat după legea bugetului de stat faptul că vom veni cu un program de sprijin pentru legumele în spații protejate care vizează în ciclul unu tomatele, în ciclul doi tomate și alte tipuri de legume și, în general, verdețuri.

Am venit cu un program de sprijin pentru producătorii de usturoi. Venim cu programul de sprijin pentru cei care produc cartofi și struguri de masă. Noi întotdeauna am plecat de la balanța comercială deficitară cu produsele care sunt deficitare, și să venim cu formele de sprijin pentru fermieri în răspuns la nivelul mai mare la importuri față de producția autohtonă. Sunt 15 milioane de lei alocați pentru sprijinirea producătorilor de cartofi, 15 milioane de lei pentru producătorii de struguri de masă.”, a declarat ministrul Agriculturii pentru Antena 3.

×
Parteneri
A murit Ionuţ, tânărul ajuns în comă după o durere de măsea
x close