Antena 3 CNN Actualitate Alba. Trei persoane, blocate într-o peşteră, au fost salvate după 16 ore (VIDEO)

Alba. Trei persoane, blocate într-o peşteră, au fost salvate după 16 ore (VIDEO)

Alba. Trei persoane, blocate într-o peşteră, au fost salvate după 16 ore (VIDEO)
Sursa foto: pestera
30 Mai 2010   •   13:42

UPDATE. Cele trei persoane care au rămas blocate, sâmbătă seara, în peştera Huda lui Papară din judeţul Alba au fost scoase în siguranţă din peşteră, duminică după-amiază, potrivit Mediafax.
Potrivit Prim-adjunctului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, lt. col. Cornel Oprişa, cele trei persoane au fost găsite în viaţă în Sala Minunilor, zonă aflată la o adâncime de aproape 500 de metri în peşteră.
Oprişa a spus că cei trei, un tânăr de 23 de ani şi doi bărbaţi de 34 şi 51 de ani, au fost scoşi la suprafaţă în siguranţă de către echipele de salvare.
"Starea lor este foarte bună, urmează să primească mici îngrijiri medicale. Considerăm că acţiunea a fost un succes datorită bunei colaborări dintre toate forţele implicate, meritul fiind în special al salvamontiştilor care au reuşit să ajungă la cei trei în ciuda condiţiilor extrem de dificile", a spus Cornel Oprişa.
Bărbaţii vor primi îngrijiri medicale la faţa locului, de la echipajele medicale mobilizate, nefiind necesară transportarea lor la spital.






Trei persoane au rămas blocate, sâmbătă seară, în peştera Huda lui Papară din judeţul Alba. Cei trei sunt un topograf, un student şi un cadru universitar de la Facultatea de Geografie din Târgu Mureş. Operaţiunea de salvare a acestora este foarte dificilă. Cei trei oameni au plecat de sâmbătă să facă unele măsurători, însă ploaia care a cazut în rafale a blocat ieşirile. Salvamontiştii au pornit deja în căutarea lor.

Cele trei persoane blocate în peştera Huda lui Papară au fost găsite în viaţă de către echipele de salvare. Salvamontiştii estimează că oamenii vor fi scoşi din peşteră în următoarele ore. Deocamdată nu există foarte multe informaţii despre starea de sănătate a celor trei.

Potrivit coordonatorului operaţiunilor de salvare, lt. col. Cornel Oprişa, citat de Mediafax, cei trei, împreună cu alte circa şapte persoane, făceau, în zona peşterii şi în peşteră, nişte măsurători pentru o cercetare de specialitate.

Oprişa a adăugat că sâmbătă seară a început să plouă şi o viitură a inundat peştera, patru persoane fiind surprinse în interior, dintre care una a reuşit să iasă, fiind blocată timp de aproape trei ore pe o porţiune de stâncă. Tânărul a reuşit să se salveze singur după ce apa s-a retras.
"Intervenţia este extrem de dificilă din cauza cursului apei, care este foarte rapid şi a debitului mare. Practic, peştera este inundată, iar echipele de salvare înaintează cu mare greutate în interior. Sunt aproape 30 de salvatori care intervin şi aşteptăm forţe suplimentare", a spus Oprişa.

Pentru căutarea celor trei persoane dispărute au ajuns în Alba şi două echipe de salvatori specializaţi în salvări din peşteri de la serviciile Salvaspeo Arad şi Bihor.
La faţa locului au fost mobilizate mai multe autospeciale şi ambulanţe şi intervin zeci de pompieri militari, poliţişti şi salvamontişti din Alba, Hunedoara, Bihor şi Arad.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Bălaş, a declarat, duminică, că autorităţile din Alba au primit, sâmbătă seară, un apel pe 112 prin care se cerea ajutor pentru salvarea celor trei persoane.
Bălaş a spus că cele trei persoane au rămas blocate în Peştera Huda lui Papară după ce debitul apei care traverează peştera a crescut din cauza ploilor de sâmbătă seară.

Peştera Huda lui Papară se află în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului, pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua din judeţul Alba.
Huda lui Papară este cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului.
Speologii spun că peştera este extrem de dificilă din această zonă montană fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit şi cu cea mai mare cascadă. În peşteră se află, potrivit specialiştilor, şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: pestera salvamontisti precipitatii ploaie
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close