Antena 3 CNN Actualitate ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, măsuri pentru românii din Diaspora care nu apucă să voteze până la ora 21

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, măsuri pentru românii din Diaspora care nu apucă să voteze până la ora 21

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, măsuri pentru românii din Diaspora care nu apucă să voteze până la ora 21
26 Mai 2019   •   17:17

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. Românii din Diaspora au ieșit în număr mare la vot, astfel că s-au format cozi uriaşe în orașe din Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania, Danemarca sau Republica Moldova.

„Primul lucru pe care vreau să-l spun e că, din păcate, campania noastră de informare legată de noi secții de votare, dublarea secțiilor de votare.. la Paris le-am mărit de patru ori și în Londra de trei ori.. noi am pornit de la ideea că avem un capitol special cu toate datele altor secții de votare care pot fi utilizate în aceleași localități. Dar lumea s-a concentrat pe Ambasadă și pe Consulat. Există un decalaj foarte mare între secțiile de votare care nu sunt cunoscute de toată lumea. Înghesuiala mare e la Ambasadă și la Consulat”, a spus Teodor Meleșcanu la Antena 3. 

„Mai e un element tehnic care îngreunează procesul electoral. Românii pot vota și în țara lor de adopție și pentru Parlamentul European în România și principala problemă e legată de asigurarea măsurilor pentru a nu dubla voturile pentru infracțiune și tot felul de probleme. În funcție de fiecare țară, cum merge internetul și sistemul lor, e un timp mai lung de așteptare, de vot. Poate că unii au votat și pentru țara lor, alții votează pentru România. Urmează o perioadă mai lungă pentru a se verifica dacă nu e vot dublu”. 

Meleșcanu prezintă cele două măsuri care pot fi luate pentru persoanele din Diaspora care nu apucă să voteze până la ora 21.

„Ce putem noi să facem e să informăm Autoritatea Electorală Permanentă despre aceste cereri. Dacă consideră că se înscrie în litera legii, se pot lua măsuri foarte rapide. Există niște prevederi foarte clare în legea electorală care spune că se închid secțiile la ora 21. Evident, cu posibilitatea de a se adopta o altă decizie noi nu avem nicio problemă să o punem în aplicare imediat. O a doua măsură pe care putem să o adoptăm e aceea de a permite oamenilor care, chiar dacă n-au intrat în secția de votare până la ora 21, dar sunt în incinta Ambasadei, ei să poată să-și exprime hotărârea de vot în perioada care va urma. Acestea sunt cele două posibilități”. 

 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close