Alegeri parlamentare 2016. O treime dintre candidaţii PNL şi PSD de pe locuri eligibile au avut cel puţin un mandat în Legislativ

09 Dec 2016   •   08:26
Alegeri parlamentare 2016. O treime dintre candidaţii PNL şi PSD de pe locuri eligibile au avut cel puţin un mandat în Legislativ Foto: Agerpres

Alegeri parlamentare 2016. PNL şi PSD au pus pe locuri eligibile 162 de persoane care au mai avut mandate în alte legislaturi, inclusiv în cea actuală, pentru ocuparea celor 466 de locuri disponibile în viitorul Parlament, ceea ce reprezintă în jur de 34% din numărul viitorilor parlamentari, în cazul în care toţi ar obţine mandatele, scrie news.ro.

Acestora li se vor alătura actuali parlamentari din partea UDMR, PMP sau ALDE, în cazul în care vor depăşi pragul electoral. Dintre cei 162, 153 sunt actuali parlamentari, iar nouă au avut mandate în legislaturile 2004-2008 şi 2008-2012, în timp ce trei parlamentari, care au demisionat în vară în favoarea unor funcţii în administaţia locală, candidează acum pentru un nou mandat. PNL va schimba toţi parlamentarii în şapte judeţe, iar PSD în trei.

Liderii principalelor partide politice, PNL şi PSD, au anunţat o înnoire substanţială a listelor lor în viitorul Parlament, de peste 60%. Statistic, promisiunea lor a fost îndeplinită, dacă luăm în considerare locurile eligibile sau semieligibile: primele patru locuri din lista fiecărui dintre aceste partide pentru Cameră din fiecare judeţ, primele două pentru Senat, primele zece locuri de deputaţi în Bucureşti şi primele cinci de senatori şi câte un loc de deputat şi senator de Diaspora.

Însă înnoirea forului legislativ ar putea fi mai puţin substanţială întrucât o parte din parlamentarii lor din 2012 au plecat la alte partide, precum ALDE şi PMP, partide care le-au oferit locuri eligibile pe listele lor, în cazul în care vor trece pragul electoral de 5%. În plus, concurenţa pentru viitorul Parlament este mult mai mare întrucât Legea electorală a redus numărul deputaţilor şi senatorilor. Dacă la începutul legislaturii erau 588 de parlamentari, în 2016 vor fi aleşi 466, inclusiv cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

Parteneri
x close