Antena 3 CNN Actualitate Alertă în Alba, după o avarie la barajul Tăul Mare. Arafat: 268 de oameni au fost evacuaţi

Alertă în Alba, după o avarie la barajul Tăul Mare. Arafat: 268 de oameni au fost evacuaţi

Autoritățile din Alba intervin duminică dimineața pentru crearea unei căi de acces spre barajul lacului Tăul Mare pentru camioanele de mare tonaj care transportă motopompele, având în vedere că drumul în zonă este greu practicabil.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Oct 2022   •   08:30

Decizia a fost luată după o avarie apărută la barajul lacului Tăul Mare.

La fața locului intervin și 60 jandarmi cu 15 mașini și 16 polițiști cu 7 autospeciale.

Începând cu ora 6:00, secretarul de stat în cadrul MAI Raed Arafat a ajuns la fața locului, unde a avut ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în această misiune.

"În aceste momente se încearcă crearea unui drum de acces, deoarece drumul este impracticabil până la barajul lacului Tăul Mare de către autospecialele mari de intervenție cu motopompe de mare capacitate ale pompierilor. 

Șase astfel de motopompe au fost dislocate în zonă, fiecare având o capacitate de evacuare a 10.000 de litri pe minut", a declarat Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, potrivit Mediafax.

Acesta a spus că drumul în zona montană este greu practicabil, fiind parcurs până acum doar cu autoturisme de teren 4X4.

La fața locului se intervine cu două buldozere de mare capacitate și cu alte autospeciale aparținând operatorilor din zonă.

În urma acestor lucrări, camioanele de mare tonaj care transportă cele șase motopompe vor putea ajunge la baraj.

"Cu ajutorul acestora se va încerca golirea lacului, concomitent cu o expertiză care se face în aceste momente de către un expert, care a și participat la întocmirea documentației ce a stat la baza autorizației de funcționare a acestui baraj. 

Acest expert ne va spune dacă riscul este prezent sau este doar o defecțiune minoră, urmând ca în funcție de soluția tehnică populația fie să se întoarcă la locuințele sale, fie să fie din nou rugați și cei care au refuzat evacuarea să o facă", a mai spus Botezan.

Arafat: 268 de persoane au fost vizate de evacuare

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că 268 de persoane au fost vizate de evacuare. 70 de localnici au plecat la rude, iar alte 14 au solicitat autorităților evacuarea și cazarea în spațiile puse la dispoziție. 

Restul au refuzat evacuarea, a mai precizat Raed Arafat, la Antena 3 CNN.

Autoritățile au fost sesizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin apel la 112, de primarul comunei Roșia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.

 

×
Subiecte în articol: Alba Iulia Tăul mare baraj
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close