Antena 3 CNN Actualitate Alertă alimentară! InfoCons a dezvăluit ce conține, de fapt, muștarul

Alertă alimentară! InfoCons a dezvăluit ce conține, de fapt, muștarul

InfoCons a realizat un studiu pe baza a 100 de produse tip muștar ce se regăsesc pe piața din România. Iată ce au descoperit

Alertă alimentară! InfoCons a dezvăluit ce conține, de fapt, muștarul
Sursa foto: gutekueche.ch
de Claudia Popovici    |    07 Ian 2022   •   22:31

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar a peste 20 de producători/distribuitori ce se regăsesc pe piața din România.

Din analiza a celor 100 de produse tip muştar au rezultat următoare:

1. Din punct de vedere al ingredientului principal (boabe de muștar/semințe de muștar sau făină de muștar) din compoziție:

- Boabe de muștar/semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție

Dintre acestea:

– 0,01 % au 55% boabe de muștar;

-0,01% au 50% boabe de muștar;

– 0,01% au 46% boabe de muștar;

-0,05% au 10% boabe de muștar

- Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție

Dintre acestea:

-0,27% au 20% făină de muștar;

-0,01% au 10% făină de muștar.

2. Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:

37% nu menționează proveniența ingredientului principal.

Conform datelor culese, 37% din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011.

În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar.

3. Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar:

- 88% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

 Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6:

- 1% din produse au în compoziție 6 E-uri;

- 9% din produse au în compoziție 4 E-uri;

- 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;

- 31% din produse au în compoziție 2 E-uri;

- 27% din produse au în compoziție 1 aditiv;

- 12% din produse nu au în compoziție E-uri;

4. Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel:

- 09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/beta-caroten (E160a);

- 95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan (E415);

- 86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);

- 86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina (E101).

Care sunt aditivii ce se regăsesc  cel  mai des în muștar?

E160a - Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

E415 – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare.  

E330 – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie.

5. Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în muștar

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

- Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal.

- Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g.

- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g.

2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați.

- Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate.

- Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g.

6. Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri:

- Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între9g și 34g.

- Cantitatea de sare este cuprinsă între 82 și 6.5g

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

- Aromele regăsite în muștar precum miere, hrean, mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 1% și 15%.

Pentru vizualizarea intregului studiu click AICI.

×
Subiecte în articol: InfoCons muştar
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close