Antena 3 CNN Actualitate Alertă alimentară! Pește cu metale grele, din import, descoperit în magazine | Șeful ANPC: "Ar trebui ridicări încă de la frontieră"

Alertă alimentară! Pește cu metale grele, din import, descoperit în magazine | Șeful ANPC: "Ar trebui ridicări încă de la frontieră"

Pește cu metale grele în magazine. Este descoperirea şocantă a inspectorilor ANPC. Autoritățile au găsit tone de pește din Vietnam cu o concentraţie mai mare de Cadmiu decât valorile adminse. Acesta, alături de Arsenic, Mercur și Plumb, atacă rinichii.

peste ton
Alertă alimentară în România! Pește cu metale grele, adus din import, descoperit de inspectorii ANPC în magazine Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    04 Aug 2022   •   11:04

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi în valoare 35.000 de lei unor importatori şi distribuitori de peşte şi produse de pescuit din Bucureşti şi Ilfov, în urma neregulilor constatate în cadrul controalelor din perioada 26 - 28 iulie.

"Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului.", a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu, la Antena 3.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în urma verificărilor, au mai fost aplicate şi două avertismente şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul uman a unei cantităţi de 1.300 kg peşte şi produse de pescărie şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor constatate, pentru 6 unităţi de depozitare congelare/refrigerare, 2 utilaje tehnologice, o zonă de producţie pentru produse din pescuit şi un raion de vânzare a peştelui proaspăt şi a produselor de pescărie.

Operatorii economici controlaţi au fost: Bistromar la timonă SRL, Millenium Group SRL, Eurocooling SRL, Metro Pallady, Ocean Fish SRL, Metro Logistics / Yussen, Ind Lacto Mureş SRL, Omnia Gusti SRL şi Groenlanda SRL.

Comisarii ANPC au prelevat probe pentru stabilirea gradului de prospeţime a peştelui şi a produselor de pescărie şi dacă sunt respectate limitele maxime admise pentru metale grele şi contaminanţi conţinute de acestea.

Conform rapoartelor de laborator, un lot de 2 tone de ton roşu, origine Vietnam, a fost neconform depăşind valorile maxime admise pentru Cadmiu, fiind dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare şi dirijarea către neutralizare a acestor produse.

Toxicitatea Cadmiului se aseamănă cu a celorlalte metale grele prin faptul că atacă rinichiul.

Principalele deficienţele constatate în timpul controalelor au fost: lipsa documentelor de provenienţă a mărfii, utilizarea unor echipamente tehnologice cu deficienţe, comercializarea unor produse cu durabilitatea minimă depăşită, comercializarea de peşte şi produse de pescărie congelate cu aglomerări mari de gheaţă, utilizarea unor spaţii de depozitare cu acumulări de gheaţă în zone murale şi a agregatelor de frig, utilizarea unor agregate de frig cu acumulări de impurităţi, depozitarea în spaţii improprii a produselor alimentare, utilizarea unor spaţii de congelare cu aflux de marfă peste capacitatea de depozitare a spaţiului, existenţa unor zone murale deteriorate, cu material lipsă, neigienizate, existenţa unor zone murale cu igrasie în strat gros, existenţa unui paviment cu zone deteriorate, cu găuri, acumulări de praf şi alte impurităţi, existenţa unor rigole/sifoane de scurgere a apei, neigienizate, cu acumulări de impurităţi macroscopice, existenţa unor acumulări de apă pe pavimente

×
Subiecte în articol: alertă alimentară peste metale grele ANPC
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close