Antena 3 CNN Actualitate Alertă de poluare în București și zonele limitrofe! Ministrul Mediului a convocat o ședință de urgență

Alertă de poluare în București și zonele limitrofe! Ministrul Mediului a convocat o ședință de urgență

Marți seara, în mai multe zone din Capitală, indicele de poluare a aerului a depășit 100, deși suntem în perioada sărbătorilor și activitatea industrială nu este atât de intensă și nici traficul nu este aglomerat. Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a convocat miercuri o întâlnire de urgență cu instituțiile subordonate.

Alertă de poluare în București și zonele limitrofe! Ministrul Mediului a convocat o ședință de urgență
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Mediului
de Mia Lungu    |    30 Dec 2020   •   17:15

Reprezentanții Ministerului Mediului susțin însă că sursa poluării este reprezentată de traficul intens dar și de condițiile meteo nefavorabile. Indicele de poluare a depășit 100, în centrul Capitalei, în zona de nord dar și în sectorul 4 și localitățile limitrofe. Au fost înregistrate cantități mari de particule PM2.5 foarte dăunătoare pentru sistemul respirator, dar și depășiri ale particulelor PM10.

Spre exemplu, pe Stradă Intrarea Fabulei din sectorul 4, indicele de poluare a ajuns la 119. Valori ridicate au fost inregitrate și în zonele limitrofe Rudeni și Șoseaua Odăii, unde senzorii au indicat valori de 100. Nici în Otopeni situația nu a fost mai bună, indicele indicând 102. Astfel, zona de nord a Bucureștiului a fost cea mai afectată de poluare.

România este țara din UE cu cele mai multe victime provocate de poluare. Un deces din cinci are legătură cu aerul poluat pe care îl respirăm

Ca urmare a episoadelor din ultimele zile privind creșterile concentrațiilor de PM 10 în București, în anumite intervale orare sau chiar a depășirii mediei zilnice la acest poluant, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a convocat astăzi o întâlnire cu instituțiile subordonate Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu atribuții de monitorizare și control a surselor de poluare a aerului din București.

La întâlnire au participat conducerile Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și a Agenției pentru Protecția Mediului București, Garda Națională de Mediu, Administrația Națională de Meteorologie, precum și direcția tehnică de resort din minister, așa cum arată un comunicat transmis, miercuri, de Ministerul Mediului.

Ministrul a dispus revizuirea în regim de urgență a planului de intervenție în astfel de situații, cu atribuții clare pentru fiecare instituție subordonată în parte.

„Când vorbim despre poluarea aerului avem o dublă misiune: pe de-o parte să monitorizăm calitatea aerului din București și din țară și să depistăm în timp real orice tendință de creștere a poluanților iar, pe de altă parte, să identificăm potențiala sursă de poluare care conduce la aceste creșteri, pentru a putea avertiza și controla în timp real poluatorul.

Situația din Capitală este una extrem de specială: aici, în mai toate cazurile de depășiri înregistrate, vorbim despre un cumul de factori de poluare care, pe fondul unor condiții meteo care nu permit dispersia poluanților, se resimte imediat la stațiile de monitorizare a calității aerului și la rețelele independente de senzori.

Ministrul Mediului: Pentru orice depășire să fie avertizat poluatorul

În același timp, iarna adaugă la acest cumul de factori, în care traficul este sursa principală, și încălzirea rezidențială, care are un aport serios în creșterile concentrațiilor pe care le monitorizăm. Le-am cerut colegilor care se ocupă de revizuirea planului de intervenție ca în astfel de situații, pentru orice depășire, fie ea orară sau zilnică, să fie avertizat poluatorul prin dispeceratul din cadrul ministerului care funcționează 24 de ore din 24.

Pentru a reduce numărul de zile sau de intervale orare cu concentrații depășite, sistemul de monitorizare și avertizare a celor responsabili de poluare trebuie să funcționeze prompt și eficient - conform legii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor constată episoadele de poluare și are datoria să ceară măsuri imediate din partea instituțiilor care gestionează potențialele surse de poluare: de la trafic până la activitatea industrială dintr-un oraș”, a spus Barna Tánczos.

Ministrul a cerut, în cadrul întâlnirii, ca Agenția Națională de Protecție a Mediului să susțină activitatea în teren cu laboratoarele mobile de măsurare a concentrațiilor în fiecare zonă reprezentativă în care sunt înregistrate creșteri.

Revizuirea procedurii de intervenție în cazul creșterii concentrațiilor poluanților din aerul Capitalei și din restul...

Posted by Ministerul Mediului - România on Wednesday, 30 December 2020

×
Subiecte în articol: București ministrul Mediului
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close