Antena 3 CNN Actualitate Alertă cu plic suspect la Ambasada Rusiei din București | Radu Tudor: "E important că s-a sunat direct la SRI" | Bogdan Chirieac: "Poate e o provocare rusească"

Alertă cu plic suspect la Ambasada Rusiei din București | Radu Tudor: "E important că s-a sunat direct la SRI" | Bogdan Chirieac: "Poate e o provocare rusească"

Situația în urma căreia autoritățile române de specialitate s-au deplasat la sediul Ambasadei Rusiei la București, în urma unei alerte cu plic suspect, a fost comentată la Antena 3 CNN de analistul militar Radu Tudor și de analistul de politică externă Bogdan Chirieac.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Feb 2023   •   16:05

"E foarte important detaliul pe care l-am auzit de la corespondentul nostru, și anume că un angajat al ambasadei a considerat că este vorba despre un plic suspect și ar fi sunat direct la Serviciul Român de Informații.

Poate poate diplomatul respectiv are pregătire de specialitate și știe să facă diferența între un plic cu o corespondență obișnuită și unul care este suspect. Poate există vreun corp dur în interiorul acestui plic, poate există o substanță în momentul în care l-a deschis (...)

Dacă angajatul respectiv a știut să sune la Serviciul Român de Informații, s-au prezentat specialiștii Brigăzii Antiteroriste, care au laboratoare mobile și laboratoare fixe, care au personal specializat, pregătiți să preia astfel de amenințări.

Înainte de a-l manipula (plicul, n.r.), îl analizează la fața locului. Își dau seama, din experiența lor profesională, dacă poate fi manipulat, dacă poate fi extras din din interiorul ambasadei și dus spre analiză.

Citește și: Plic suspect la Ambasada Rusiei din România. Echipele pirotehnice ale SRI au fost solicitate

Radu Tudor: "Nu cumva ca vreun cetățean rus să fi greșit adresa"

Nu în ultimul rând, să precizăm că pentru toate aceste intervenții ale autorităților (române, n.r.) este nevoie de aprobarea ambasadei și a ambasadorului, pentru că acolo, dincolo de poarta aceea pe care o vedem pe Kiseleff, este teritoriul Federației Ruse

Nu cumva ca vreun cetățean rus care a trimis plicuri la ambasadele Ucrainei în Occident să fi greșit adresa și să fi trimis din greșeală la propria lui ambasadă din România", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN, cu referire la campania de plicuri-capcană sau suspecte semnalate de presa internațională în lunile din urmă și în care au fost vizate reprezentanțele diplomatice ale Kievului.

"Înțeleg că Ambasada Rusiei la București n-a fost niciun moment în vreun pericol. Nu s-a pus problema spargerii perimetrului de securitate al ambasadei.

De la corespondenta dumneavoastră am înțeles că plicul a fost identificat și era amplasat în afara ambasadei. Presupun că ambasadele, cel puțin ambasadele importante - nu că ar fi ambasade importante și neimportante - sunt acum în centrul unui 'vârtej', au o linie directă cu Serviciul Român de Informații.

Bogdan Chirieac: "Să vedem dacă nu e o provocare rusească"

Nu mi s-ar părea nimic deosebit în acest sens. Atunci, sigur că n-au mers pe sistemul civil de alertare 112. Probabil că au mers direct pe sistemul militarizat. 

Să vedem dacă este pur și simplu o furtună într-un par cu apă. Sau dacă este o chestiune mediatică, la fel ca atunci când trimiți un organ de animal într-un plic la o ambasadă. Sau dacă este o provocare rusească. Sau dacă este gestul unui cetățean ucrainean, revoltat de măcelul pe care îl face Rusia în Ucraina și atunci a vrut să dea un semnal diplomaților ruși acreditați la București, că sunt vizați de răzbunarea poporului ucrainian.

Să vedem dacă are și un text acea scrisoare. Deocamdată s-a aplicat o procedură standard", a comentat, la rândul său, Bogdan Chirieac.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close