Antena 3 CNN Actualitate Alertă radioactivă la granița de est a României. Autoritățile nu confirmă existența unui pericol

Alertă radioactivă la granița de est a României. Autoritățile nu confirmă existența unui pericol

Alertă radioactivă la granița de est a României. Autoritățile nu confirmă existența unui pericol
14 Mar 2019   •   09:09

Presa de peste Prut informează despre o scurgere radioactivă produsă la Uzina metalurgică din Râbniţa (Transnistria), în urma căreia nivelul radiaţiei în jurul sitului - aflat la circa 140 de kilometri distanţă de Chişinău - ar fi depăşit de 300 de ori norma admisă. Incidentul s-a produs la începutul lunii martie în Transnistria, însă mass-media de la Chişinău de abia acum a putut să informeze opinia publică, după ce guvernul moldovean a confirmat - cu întârziere - producerea incidentului, potrivit portalului Ştiri din Moldova. 

Administraţia separatistă de la Tiraspol a încercat să ascundă incidentul, dar informaţii au apărut, din surse anonime, pe reţelele de socializare. 

Incidentul, care a avut loc se pare la 5 martie, a fost confirmat de către Biroul pentru Politici de Reintegrare al guvernului de la Chişinău. 

'Confirmăm că un astfel de incident a avut loc în cursul lunii martie, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţin de situaţiile excepţionale', se menţionează într-un comunicat al instituţiei citate. 'La faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor' incidentului', afirmă acelaşi comunicat. 

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de persoane în echipamente speciale şi cu măşti pe faţă. Însă angajaţilor uzinei li s-a cerut să treacă sub tăcere incidentul, iar unii ar fi fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona afectată. 'Oamenii se tem să nu-şi piardă locul de muncă şi de aceea tac', se arată în postare. 

Specialiştii de la Chişinău susţin că, în urma măsurătorilor efectuate, nu au fost constatate abateri de la nivelul de radioactivitate din atmosferă. Însă speculaţiile curg în valuri pe reţelele de socializare, în unele dintre postări făcându-se analogii cu avaria de la Cernobâl de acum 30 de ani, când în primele zile de la incident autorităţile sovietice au evitat să facă publică catastrofa.

Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare din România spune că măsurătorile făcute nu arată o depășire a normelor de atenție ale radiaților.

”S-ar putea să fie o alertă, falsă, din discuția cu omologul meu din Moldova mi-a spus că și acum cinci ani a fost o alertă similară, care s-a dovedit a nu fi reală. Noi urmărim permanent nivelul variaților” a afirmat Rodin Traicu, președintele CNCAN.

×
Subiecte în articol: alerta radioactivitate radiatii
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close