Antena 3 CNN Actualitate ALERTĂ! Risc maxim de avalanşă în Făgăraş. Vezi recomandările salvamontiştilor

ALERTĂ! Risc maxim de avalanşă în Făgăraş. Vezi recomandările salvamontiştilor

ALERTĂ! Risc maxim de avalanşă în Făgăraş. Vezi recomandările salvamontiştilor
Sursa foto: Foto: chamonix.eu.com
26 Ian 2012   •   15:06

Stratul de zăpadă măsoară peste un metru şi jumătate în zona de creastă a masivului Făgăraş, salvamontiştii argeşeni avertizând, joi, asupra riscului maxim de producere a avalanşelor în zona alpină.
   
Potrivit şefului Serviciului Public Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, în zona Bâlea Lac - Cota 2000 din Făgăraş, stratul de zăpadă are 156 centimetri, iar pe alocuri, în zonele viscolite, grosimea este chiar mai mare, informează Agerpres.
   
"În zonele viscolite sunt deja formate plăci de vânt şi cornişe. Riscul de avalanşă a fost clasificat la gradul cinci, maxim, pentru altitudini peste 1800 de metri şi la gradul trei la altitudini inferioare. Apreciem că există o foarte mare probabilitate de declanşare a unor avalanşe de dimensiuni mari pe versanţii acoperiţi cu zăpadă abundentă, ceea ce poate duce la accidente fatale", a precizat Ion Sănduloiu.
   
În aceste condiţii, salvamontiştii nu recomandă turiştilor să încerce parcurgerea potecii principale de creastă sau a potecilor de acces către creasta principală. În zonele mai joase, împădurite, care sunt încă accesibile, pentru parcurgerea potecilor este obligatoriu echipamentul de iarnă constând în colţari, pioleţi, beţe de schi şi îmbrăcăminte de protecţie.
   
Turiştii aflaţi în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma '0salvamont' prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, un dispecer urmând să redirecţioneze apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află persoanele care au nevoie de ajutor. De asemenea, la acest număr pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close