Antena 3 CNN Actualitate Alertă pentru turiștii aflați în Munții Bucegi, risc însemnat de avalanșă. Avertismentul meteorologilor

Alertă pentru turiștii aflați în Munții Bucegi, risc însemnat de avalanșă. Avertismentul meteorologilor

Meteorologii ANM au anunţat miercuri că riscul producerii de avalanşe în Munţii Bucegi este însemnat - gradul 3, iar în weekend este așteptat un nou val de ninsori și lapoviță.

Alertă pentru turiștii aflați în Munții Bucegi, risc însemnat de avalanșă. Avertismentul meteorologilor
Sursa foto: ncsmnd./Facebook
de Iulia Gorgorin    |    13 Apr 2022   •   14:49

Vremea s-a răcit brusc în toată ţara, iar primăvara se lasă așteptată în judeţul Prahova, acolo unde este în vigoare o informare meteo de răcire accentuată.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă atenționare de risc însemnat de avalanșe, avertizare valabilă în Munții Bucegi.

Potrivit ANM, "la altitudini mai mari de 1800 m, întâlnim un strat instabil de zăpadă recentă, ce depășește local 20-25 cm, depus peste o crustă formată prin înghețarea zăpezii vechi și umezite și se întâlnesc numeroase plăci de vânt formate recent pe versanții nord-estici, estici și sudici”.

„Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite mai însemnate de zăpadă. Stratul recent depus poate aluneca peste zăpada mai veche atât spontan, pe fondul ușoarei creșteri de temperatură și a insolației, dar mai ales la supraîncărcări, când stratul nou se poate disloca cu ușurință, iar plăcile de vânt din apropierea crestelor se pot rupe, declanșând avalanșe de dimensiuni medii și izolat mai mari. Riscul declanșării avalanșelor se va menține însemnat (3).

Temperaturile negative din cursul nopții vor duce la formarea unei cruste de îngheț la suprafața stratului. Pe văile cu depozite mai însemnate din apropierea altitudini de 1800 m, la amiază se pot declanșa avalanșe de topire de dimensiuni relativ mici, pe pantele mai înclinate, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat la supraîncărcări – risc moderat (2)”, a precizat ANM.

De asemenea, în weekend este așteptat un nou val de ninsori și lapoviță.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close