Antena 3 CNN Actualitate Alex Găvan, primul român care urcă iarna pe vârful K2: "Cea mai mică degerătura ar însemna sfârșitul expediției"

Alex Găvan, primul român care urcă iarna pe vârful K2: "Cea mai mică degerătura ar însemna sfârșitul expediției"

Alpinistul Alex Găvan vrea să pună piciorul acolo unde niciun român nu a ajuns pe timp de iarnă: Pe vârful K2. Știrea că românul escaladează al doilea vârf ca mărime din lume, în premieră în sezonul de iarnă și fără supliment de oxigen, face înconjurul lumii. Acesta a povestit pentru Antena 3, în Ediția Specială de duminică, cu ce provocări se confruntă pe munte.

Alex Găvan, primul român care urcă iarna pe vârful K2: "Cea mai mică degerătura ar însemna sfârșitul expediției"
Sursa foto: Alex Găvan
de Mia Lungu    |    10 Ian 2021   •   20:30

"Suntem foarte aproape de granița cu China și granița cu India. Corturile noastre sunt amplasate direct pe ghețari. Ghețaru Godwin Austen și de mai multe ori în ultimele zile a trebuit să ne trezim noaptea pentru a le ancora foarte bine, astfel încât să nu le sufle vântul foarte puternic. Am avut la rafală și peste 100 km/h în ultimele zile, aici.

Temperatura resimțită la nivelul taberei de baza a fost de -31 de grade Celcius, iar cea de pe vârf de -64 de grade Celsius.

Unul dintre lucrurile de care trebuie să ține cont cel mai mult aici este pericolul de a face degeraturi. Cea mai mică degerătura ar însemna sfârșitul expediției.

Un lucru absolut extraordinar pe care l-am observat în ultimele zile au fost urme de leopardul zăpezilor, în jurul corturilor noastre vine acest leopard pentru a caută resturi de mâncare. Este un animal extrem de timid care oboleste oamenii. Este unul dintre animalele pe cale de dispariție de pe planetă." a povestit Alex Găvan pentru Antena 3.

Cel mai înalt punct atins pe K2 în timpul iernii a fost de 7.650 de metri. În prezent, temperatura reală resimţită pe acest vârf este de -70 de grade Celsius, iar vântul atinge viteze de până la 70 de kilometri pe oră. 

×
Subiecte în articol: Alex Gavan vârful K2
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close